Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vivaristika v sieti

dendrobates.sk

Virtuálna prechádzka po internetovej sieti, kde človek nájde kvantum aj odborných portálov o našom koníčku sa práve začína. Jedným z nich je aj portál o žabkách.
S obrovským rozmachom elektronických médií a potrebou priniesť ďalším záujemcom o vivaristiku informácie, sa ako huby po daždi zakladajú rôzne portály. Mnoho z nich prináša ale len sprostredkované informácie nie valnej kvality. Ako šafránu je tých, čo publikujú svoje vlastné skúsenosti a pozorovania. No práve preto sú veľmi cenné.
Jedným z takýchto portálov je aj portál p. Máčadu z Trenčína : www.dendrobates.sk

Vzhľadom veľmi príjemná stránka, množstvo fotografií týchto úchvatných žabiek, ale aj ich terárií i ďalších zaujímavých údajov.

Pomerne prehľadne členená stránka, ktorá stále sa rozširuje a vidno, že jej majiteľ na nej naďalej pracuje a dopĺňa jednotlivé rubriky. Po dokončení iste pôjde o zaujímavé a cenné dielko.

Hlavné menu sa člení na:

Úvod
Pomocou nej sa dozvedáme, že žaby čeľade Dendrobatidae pochádzajú prevažne z južnej Ameriky z tropických pralesov Bolívie, Brazílie, Kostariky, Panamy a Peru. V prírode sú tieto žaby jedovaté. Ich jed sa nachádza na celom povrchu tela. Jedovatosť týchto žiab využívali domorodý indiáni na výrobu jedovatých šípov - odtiaľ pochádza názov šípové žaby. V našich domácich podmienkach však nie sú jedovaté, lebo nemajú také zloženie potravy ako v prírode a preto nie sú schopné syntetizovať ich smrtiace toxíny.

Chov dendrobatiek
Sekcia prináša informácie o chove šípových žabiek so všeobecnými údajmi a nárokmi na ich chov. Nechýbajú praktické autorove poznatky o stavbe vhodného terária, jeho vybavenie a nároky na údržbu ako takú.

Potrava
Pestrofarebné žabky sú lovcami živej pohybujúcej sa drobnej potravy. V tejto časti stránky sa čitateľ dozvie metodiku chovu či už chvostoskokov alebo ovocných mušiek. Taktiež mu autor stránky poodhalí mnohé tajomstvá ohľadom lovu a odchovu živej potravy.

Rozmnožovanie
V záujme každého chovateľa by mal byť aj odchov nových generácií svojich chovancov. Inak tomu nie je ani u šípových žabiek. Na množstve fotografií môžeme sledovať vývoj nakladených vajíčok až po metamorfovanú žabku. Táto sekcia prináša mnoho podstatných informácií pre každého milovníka žabiek.

Moje žabky
Súčasťou webstránky je aj zoznam autorom chovaných druhov, ako sú napr. Dendrobates leucomelas, Dendrobates truncatus, Dendrobates tinctorius azureus, Ranitomeya reticulata, Ranitomeya sirensis (lamasi), Ranitomeya vanzolinii, Ranitomeya imitator Jeberos, Minyobates steyermarkyi, Epipedobates tricolor (anthonii), Ameerega trivittata či Phyllobates vittatus.

Ponuka
Nechýba ani aktuálna ponuka autorových odchovov. V čase našej návštevy (23.3.2014) boli v ponuke tieto žabky: Phyllobates vittatus, Dendrobates truncatus, Epipedobates tricolor, Ranitomeya vanzolinii a Ameerega trivittata s tým, že všetky ponúkané žaby boli autorom odchované a sú minimálne 3 mesiace po metamorfóze a bez problémov prijímajú ovocné mušky.

Galéria
Zaujímavá je aj záverečná sekcia, ktorá umožní prípadnému záujemcovi o chov šípových žabiek nahliadnuť do samotného autorovho chovu.

Čo teda napísať na samý záverť
Redakcia časopisu VIVARISTA.sk drží tvorcovi tejto zaujímavej stránky palce.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk





| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 6.9.2007 19:01 | 0 komentárov | 6894x


www.aquabooks.cz zoochov.cz