Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Harriot Thomas (*približne 1560, Oxford - † 2. 7. 1621, Londýn)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Anglický etnograf, matematik a astronóm Thomas Harriot (spomína sa aj v tvare Harriott, Hariot alebo Heriot) sa do dejín prírodovedy zapísal ako ten, čo sa ako prvý pokúsil o vedecký popis americkej prírody. Na prvý dojem sa zdá, že to nie je nič svetaborného, ale opak je pravdou. Vďaka Harriotovi sa vedelo, aké prvky fauny a flóry obývajú túto krajinu už v rokoch 1585 - 1586. Na samom začiatku tohto vedenia ale, ako to už býva, stála expedícia do Severnej a Južnej Ameriky, ktorú ako špecialista na navigáciu podľa hviezd podnikol v rokoch 1585 - 1586. Určitý čas strávil na území dnešnej Severnej Karolíny, ktorá vtedy niesla názov Virginia. Tu vykonával etnografickú a prírodovednú časť pozorovania. Správa o tom vznikla v roku 1588(druhá časť 1890) ako A Briefe and True Report of the New Found Land of Virginia. Je to vlastne prvá ilustrovaná kniha o obyvateľoch a prírode Severnej Ameriky.
Do života tohto prírodovedca výrazne zasiahla aj Halleyova kométa, ktorá v roku 1607 podnietila jeho záujem o astronómiu ako takú. Dva roky na to (1609) si Harriot kupuje holandský teleskopický ďalekohľad, ktorý bol vynájdený len rok predtým a práve jemu sa podarilo ako prvému človeku, dokonca ešte pred Galileim, dňa 26.7.1609 nakresliť mapu Mesiaca.
Harriot zomiera s najväčšou pravdepodobnosťou na rakovinu kože tváre - môže za to vdychovanie cigaretového dymu nosom. To si, paradoxne, doniesol od pôvodných obyvateľov Ameriky. Pochovaný bol v kostole sv. Krištofa v Londýne, ktorý bol zničený pri požiari v roku 1666.

(šč), VIVARISTA.sk
Foto: wwwprofessoralessandro.blogspot.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.4.2014 09:22 | 0 komentárov | 3659x


www.aquabooks.cz zoochov.cz