Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Stavba terária pre norové vtáčkare

Text: Tomáš Pavlík "ToPaS"

Takmer každý chovateľ si kupuje vtáčkara hlavne preto, aby mohol pozorovať jeho správanie a sledovať jeho spôsob života. Ale ako to dosiahnuť pri norových vtáčkarochť Tu je jedno praktické riešenie.




Jednotlivé časti terária:
Ako základ som použil vlastnoručne vyrobené terárium s rozmermi: 30x40x30cm (dxvxs).

1. časť terária tvorí nora. Tú som zhotovil z plastovej nádobky s uzáverom(tá by mala byt z pevného a hrubého plastu aby ju neovplyvnila váha substrátu). Z nádobky som odstránil asi jednu tretinu a takú istú časť aj z jej uzáveru (aby sa dala pevne zatvoriť aj keď bude prilepená o stenu terária). Z prednej časti som vyrezal otvor v tvare obdĺžnika (otvor by mal byt veľkosťou prispôsobený kôre, aby doňho malá časť vošla) ktorý bude slúžiť ako vchod do nory. Do uzáveru som navŕtal ešte drobné dierky, aby sa v nore udržiavala lepšie vlhkosť zo zvlhčeného substrátu.

2. časť terária tvorí chodba do nory. Tá je zhotovená z kôry, ktorú som stočil za pomoci vriacej vody.

3. časť je vonkajšia časť nory. To už závisí na Vás ako to urobíte. Ja osobne som zvolil jednoduchšiu alternatívu a urobil som ako keby „noru v kopci“. Použil som rašelinu, ktorá dobre drží vlhkosť a plytkú misku s vodou.

Stavba terária:
Ako prvú si prilepíme akvaristickým lepidlom nádobku k stene terária, tak aby odstránenú časť nahradila stena terária (lepidlu treba dať čas, aby dostatočne vyschlo a hlavne nechať terárium dobre vyvetrať).Nádobka by mala pevne držat na svojom mieste a nemala by sa v žiadnom prípade hýbať,preto dbajte na kvalitné prilepenie nádobky (jej posunutie by mohlo spôsobit zasypanie nory)Tým dosiahneme to, že pavúka môžeme pozorovať bez toho, aby sme ho vyrušili. Ako druhú pripevníme chodbu do nory. Kôru opatrne vložíme do vopred vyrezaného otvoru v krabičke. Časti v otvore, ktoré nepokryla kôra, zapcháme kúskami kôry (ktoré nám ostali pri skracovaní kôry, teda odpadom z nej) tým zabránime, aby sa nám do nory dostal prebytočný substrát. Do nory t.j. krabičky dáme asi 2-2,5cm vrstvu substrátu. Kôru pevne zafixujeme(to slúži hlavne preto, aby sa nám nerozpadla predtým ako ju opatrne zasypeme,po zasypaní ju spevní substrát), založíme uzáver a môžme tento systém opatrne zasypať substrátom.Upravíme vonkajšiu časť terária, umiestnime pred vchod misku s vodou a môžeme sťahovať nášho chovanca.

Poznámka:
Norové druhy neobľubujú svetlo, preto je nutné zakryť časť, kde stena terária tvorí časť nory tmavým kusom plastu alebo látkou, aby sme zabránili prepúšťaniu svetla do nory.

+
-Toto terárium je praktické hlavne preto, že môžeme nerušene pozorovať nášho chovanca, v prípade párenia môžeme bez problémov odobrať samici kokón, pretože tam máme uzáver.

-Vyzerá to esteticky.

-Ľahko sa čistí a udržiava.

Ilustračné foto: (šč) VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

ToPaS | 3.9.2007 16:35 | 3 komentáre | 9503x


www.aquabooks.cz zoochov.cz