Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nicholls E. Richard: Turtles In Fact, Folklore, and Myth

Z knižnice teraristu

Predkladaná knižôčka patrí medzi rozmerovo (6,99 x 8,02 cm) vari najmenšie diela, ktoré o teraristike a herpetológii kedy vyšli. Aspoň ja o ešte menšej knižke neviem. Napriek svojej "malosti" svojim čitateľom ponúka, ako samotný jej názov napovedá, nielen fakty, ale aj pohľad na korytnačky z inej stránky ľudskej kultúry. Folklórne zvyklosti a mýty, ktoré odveky sprevádzajú zaujímavých a unikátnych tvorov akými sú korytnačky. A je úplne jedno, či ide o vodné alebo suchozemské druhy.



Hoci v knižke nájdeme len 18 ilustrácií od autora Verlin Miller, tie nám ponúkajú vskutku unikátny pohľad do života týchto plazov. Knižka, ktorá vyšla v roku 1993 vo vydavateľstve A Nature Company Miniature Edition, Philadelphia, Pennsylvania bola vytlačená až v ďalekom Hong Kongu. V jej útrobách sa mimochodom dosť komplikovane listuje (strach pred jej zbytočným poškodením je značný), no lupu netreba ani tomu staršiemu čitateľovi. Knižku možno rozdeliť na niekoľko častí:
Introduction
A House With Legs
At Home In The World
On Turtle Island
Conclusion







Po úvodnom slove sa v druhej časti knižky čitateľ dozvie mnoho zaujímavého o stavbe tela korytnačiek, o ich obrane i ochrane pred predátormi. Ďalší diel knižky nás zavedie do mnohých biotopov korytnačiek, od oceánov cez pralesy, púšte, sladkovodné prostredie pričom nám postupne predstaví jednotlivých zástupcov čeľadí korytnačiek. A to aj vďaka veľmi pekným ilustráciám aspoň niektorých druhov týchto opancierovaných tvorov.





Vari najzaujímavejšia časť tejto knižky je tá posledná. Venuje sa totiž mytológii národov v spojitosti s korytnačkami. Oboznamuje nás s čínskou i japonskou mytológiou, kde korytnačka vystupuje nielen ako múdry, dlhoveký tvor, ale aj ako symbol mieru. No knižka nezostáva iba u týchto ázijských národov. Postupne svojmu čitateľovi predstaví korytnačku v podaní majskej či americkej mytológii. Vďaka tomu má čitateľ výnimočnú príležitosť nazerať na korytnačky nie ako na nemotorne pôsobiaceho tvora s pancierom, ale na nesporne zaujímavého živočícha, ktorý si istotne zaslúži byť a žiť po boku svojho najväčšieho nepriateľa - človeka.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.4.2014 17:32 | 0 komentárov | 5138x


www.aquabooks.cz zoochov.cz