Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pilipinas, 2012, čistá

Vivaristika na známkach

Pred dvomi rokmi (2012) bola vydaná veľmi pekná kolekcia morských rýb z Filipín, ktorá isto spraví radosť mnohým nadšencom morských rýb vo filatélii. Samozrejme, po celom svete vychádza takýchto kolekcií neskutočné množstvo až zberateľ nevie po ktorej z nich má siahnuť, ale táto kolekcia je čímsi špecifická. Obsahuje ryby, ktoré sa na známkach neobjavujú až ak často ako napríklad mnohé druhy klipiek (ako je napr. druhá známka v tejto kolekcii) či iných atraktívnejších druhov morských rýb.

Prvá z nich, Coris angulata, sa vyskytuje v Indickom oceáne a v Pacifiku. Dosahuje veľkosti až 120 cm. Unikátna je u tohto druhu zmena nielen samotného sfarbenia tela, ale aj zmena proporcií tela. Na známke je mladý jedinec, ktorý sa absolútne nepodobá na svojho dospelého jedinca. Ten je tmavý až čierny so svetlým (zväčša bielym) pásom v strede tela a výrazným hrboľom na temene hlavy. Pozorovateľ nadobúda nechceného dojmu, že sa pozerá na dva úplne odlišné druhy rýb.

Na druhej známke tejto kolekcie sa nachádza sfarbením veľmi atraktívny druh, Chaetodon chrysurus, ktorej už samotný názov nasvedčuje, že jej plutvy nesú červené sfarbenie. Rod Chaetodon je mimoriadne evolučne rozmanitý, veď obsahuje 88 druhov, ktorých zmena mien zasiahla priam explozívne. 230 zmien v názve jednotlivých druhov je toho príkladom.

V poradí tretia známka tejto kolekcie zobrazuje vskutku zaujímavý druh rybky, Chaetodermis pencilligerus. Na prvý pohľad vyzerá ako otrhaná, za čo vďačí rôznym príveskom (preto jej rodový názov má koncovku - dermis) na svojom tele, ktoré ale majú za úlohu rozptýliť obrys jej tela. Pri jej častom výskyte v blízkosti koralov, sasaniek sa z tohto zaujímavého druhu rybky stáva takmer neviditeľná rybka. Účel svetí prostriedky a život má vždy prednosť.

V Pacifiku sa vyskytuje štvrdtý vyobrazený druh, Pomacanthus semicirculaus. Okrem svojej veľkosti 35 cm a zaujímavému sfarbeniu, pri ktorom tiež dochádza k premene medzi mladým jedincom na fádnejšie sfarbenie dospelého jedinca, je nie bez zaujímavosti, že v minulosti bol nájdený jedinec, ktorý na svojom tele niesol nápis v koráne. Práve preto sa v angličtine nazýva Koran Angelfish.

Zaujímavosťou tejto kolekcie je, že prvé tri známky sú svojimi rozmermi drobné, až posledná štvrtá je veľkosťou klasická známka.
Každopádne ide o veľmi peknú a zberateľsky aj hodnotnú kolekciu, ktorá by mala mať svoje miesto nielen u tematického zberateľa.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Twin - spot Wrasse (Coris angulata): P1
Pearlscale Butterflyfish (Chaetodon chrysurus): P5
Tassle Filefish (Chaetodermis pencilligerus): P40
Koran Angelifish (Pomacanthus semicirculaus): P100











Filipíny, dlhý tvar Filipínska republika, je štát v juhovýchodnej Ázii. Filipíny sú bývalá kolónia Španielska a USA, čo spôsobilo vplyv západnej kultúry na ostrovoch. Hlavným mestom je Manila. Svoje meno získali na počesť španielskeho kráľa Filipa II.

Filipíny sú oficiálne označované ako rozvojová krajina. Sú prirodzene poľnohospodárskou krajinou. Ľahký priemysel a služby sa v poslednom čase rozvinuli. Hoci kedysi boli najbohatšou krajinou v Ázii po Japonsku, ekonomika zaznamenala začiatkom 80. rokov pokles, keď na svetových trhoch poklesol dopyt po filipínskych produktoch po zavraždení Ninoy Aquina počas Marcosovho režimu, počas ktorého sa stratilo približne 10 % HDP v dôsledku korupcie a klientelizmu. Ekonomické oživenie bolo odvtedy v porovnaní s ostatnými ázijskými krajinami pomalé a Filipíny ostávajú jednou z najchudobnejších krajín v regióne.
Ekonomika Filipín utrpela ďalší šok počas ázijskej finančnej krízy v roku 1998. Vplyv šoku bol ešte zhoršený rastom cien, inflácie a zlým počasím.

Mena: filipínske peso (= 100 centov) alebo aj 1 Piso = 100 Sentimos (od roku 1967). Pri návšteve Filipín, menu, ktorú budete používať, je peso, alebo Piso. V súčasnej dobe je jeden dolár zhruba 48 pesos a jedno euro sa rovná približne 68 pesos (2014).









Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.3.2014 08:54 | 0 komentárov | 2763x


www.aquabooks.cz zoochov.cz