Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Lepidocephalus nanensis - novo vyčlenený druh rodu Lepidocephalus (Cypriniformes, Cobitidae)

Až kým nebola vykonaná najnovšia revízia rodu Lepidocephalus sa vedci domnievali, že sú pre vedu známe len dva druhy tohto rodu a svojím výskytom sú obmedzené na Malajziu a Indonéziu.
Pravda je taká, že do tohto rodu "zapadá" celkovo až päť druhov, pričom ich skutočnou domovinou sú rieky Chao Phraya v Thajsku. Dokonca v roku 2014 bol vyčlenený, povýšený na samostatný druh aj Lepidocephalus nanensis Deein, Tangjitjaroen & Page 2014. Svoj druhový názov, teda nanensis, tento druh získal podľa názvu systému riek, kde sa potvrdil jeho výskyt. Tento konkrétny druh obýva vody Thajska ako je rieka Nan a Chao-Phraya, pod sútokom riek Nan a Yom.
Ako sa zdá, mohutné toky riek ukrývali a ešte stále ukrývajú svoje tajomstvá. A platí to aj u tohto rodu pĺžov, ktoré obývajú vody západného a južného Bornea, Jávy, Sumatry, Malajzie a centrálneho Thajska.

Deein, Gridsada, Weerapongse Tangjitjaroen & Lawrence M. Page. 2014. A Revision of the Spirit Loaches, genus Lepidocephalus (Cypriniformes, Cobitidae). Zootaxa. 3779(3): 341–352

Photo: N. Panitvong | siamensis.org
Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 17.3.2014 18:10 | 0 komentárov | 2137x


www.aquabooks.cz zoochov.cz