Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Limnophila sessiliflora (Vahl) Blume, 1826

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Eudicots
Asterids
Lamiales
Plantaginaceae
Limnophila
Synonymá: Ambulia sessiliflora, Hottonia sessiliflora, Stemodia sessiliflora, Terebinthina sessiliflora, Stemodiacra sessiliflora



Výška rastliny: 15 - 60 cm
Teplota: 18 - 28°C
pH: 6 - 7,5
Tvrdosť: 2 - 9°dKH teda stredne až veľmi tvrdá voda. Voči skutočne veľmi tvrdej vode je dobre uspôsobený druh Limnophila aquatica.
Osvetlenie: 75W/100 l, rozptýlené svetlo, ale pre dobrý rast vyžaduje nezatienené miesto, keďže je veľmi svetlomilná.
Substrát v akváriu: Jemný piesok 2-4 mm, možno použiť aj prímes rašeliny alebo hnedého či čierneho uhlia.



Výskyt: Vody Ázie - India, Srí Lanka, Pakistan, Indonézia, Filipíny, JV Ázia, Čína, Japonsko a ďalšie vody. Umelo bola donesená aj do vôd v Severnej Ameriky (Florida) a Afriky.



Limnophila sessiliflora je atraktívna, nenáročná a akvaristami vyhľadávaná rastlina, ktorá dobre prospieva v spoločnosti kryptokorýn a šípatkovcov. Jej rast je mimoriadne rýchly a lodyha vyrastá až o 20 cm týždenne. Ponorené listy sú až 4 cm dlhé a vyrastajú v 8 -13 preslanoch. Listové úkrojky sú čiarkovité a pomerne jemné, čím sú veľmi obľúbené u niektorých gurám. Úlomky listov sú často použité ako základ ich penového hniezda.
Pri pestovaní tejto rastlinky je nutné často a pravidelne prihnojovanie železom.
Sonky plávajúce na vodnej hladine sa ochotne rozvetvujú, ale potom spodné časti rastlinky strácajú olistenie. Kvety sa objavujú iba na lodyhách vyrastajúcich z vody. Sú drobné, fialové a môžu vytvoriť 200-300 semien s klíčivosťou 96%.



Rozmnožovanie: Túto dekoratívnu rastlinku množíme vegetatívne delením olistenej lodyhy. Sadíme ju do stredných a zadných častí akvária po skupinke asi 3 - 6 kusoch, no nesmies a sadiť príliš husto. Pri intenzívnom osvetlení akvária majú mladé listy hnedočervený odtieň.
Táto rastlinka je veľmi vhodná aj pre začiatočníkov - akvaristov.



Pozn.: Akvaristi pri jej pestovaní zaznamenali, že posledných niekoľko "poschodí" tejto rastlinky má tendenciu sa k večeru zatvárať a ráno sa zas otvárať. Nové listy u nej sú do červena, aby neskôr zozelenali. Je to rastlina veľmi náchylná na riasy, ktoré ju dokážu priam obaliť a tým ju vlastne pripravia o tak potrebné svetlo a živiny. To vedie k následnému rozpadu rastlinky a k jej rýchlemu úhynu.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.3.2014 11:30 | 0 komentárov | 3762x


www.aquabooks.cz zoochov.cz