Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Guillaume Rondelet (*27.9.1507, Montpellier - † 30.6.1566, Réalmont)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Guillaume Rondelet mal prezývku aj ako Rondeletius či Rondibilis a bol francúzsky lekár i prírodovedec. Svoje detstvo prežil v Montpellier a vo veku 18 rokov odišiel do Paríža, kde strávil svoje ďalšie štyri roky. Následne sa do Montpellier vrátil, aby tam začal študovať medicínu. Po štúdiu absolvoval cestu nazad do Paríža a neskôr, než sa definitívne usadil vo svojom rodnom meste, strávil krátky čas v Auvergne, kde sa úspešne venoval lekárskej praxi. Doktorát medicíny získal v roku 1537, neskôr pôsobil ako osobný lekár tournonského kardinála, ktorého tiež doprevádzal na jeho cestách po Taliansku a Holandsku. A práve tu, na týchto cestách sa Rondelet začal zaujímať o ryby.
Isto nie je bez zaujímavosti, že sa roku 1545 stal profesorom na lekárskej fakulte univerzity v Montpellier, kde k jeho žiakom patrili Gaspar Bauhin a Konrad Gessner. Na tejto fakulte nechal postaviť anatomický amfiteáter, kde predvádzal študentom pitvy.



V roku 1554 vydal svoje vari najznámejšie dielo, obsiahlu publikáciu o rybách a ďalších živočíchoch európskych morí Libri de piscibus marinis, libri XVIII, in quibus verae piscium effigies expressae sunt (Osemnásť kníh o morských rybách, v ktorých sú obrazy rýb pravdivé a názorné, Lyon 1554), na ktorú naviazal roku 1555 spisom Universae aquatilium historiae pars altera, cum verisipsorum imaginibus (Druhá časť kompletnej histórie rýb s vierohodnými obrazmi, 1555). Dielo De piscibus ho značne preslávilo, pretože v ňom popísal 244 druhov rýb zo Stredomoria, ktoré vyobrazil na drevorytoch, ktoré umožňujú ich presnú determináciu. Text obsahuje aj mnoho poznámok, ktoré Rondelet získal od rybárov. Štyri prvé kapitoly (knihy) obsahujú všeobecné informácie o rybách, ale tie sú takmer bez zmien prevzaté z Aristotela a Theofrasta. Ďalšie kapitoly obsahujú zoznam rýb a ich charakteristiku, ale v tomto zozname nemožno rozpoznať žiadny systém. Navyše Rondelet do zoznamu rýb uviedol aj živočíchy, ktoré síce žijú vo vode, ale s rybami nemajú nič spoločného. Napriek tomu ich ale je možné považovať za prvé špeciálne ichtyologické práce.





Charles Plumier na jeho počesť pomenoval rod Rondeletia. Carl Linné neskôr tento názov prevzal. Guillaume Rondelet má v Medzinárodnom registri názvov rastlín skratku Rondelet.

(šč), VIVARISTA.sk
Foto: fr.wikipedia.org, www.library.ufl.edu, www.ebay.com, www.lib.utah.edu

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.3.2014 10:35 | 0 komentárov | 3524x


www.aquabooks.cz zoochov.cz