Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Neónka, čo neónkou vlastne ani nie je: Hemigrammus hyanuary

ATLAS

Animalia
Chordata
Vertebrata
Actinopterygii
Characiformes
Characidae
Hemigrammus
Hemigrammus hyanuary
Durbin, 1910 (iné zdroje uvádzajú rok 1918)

Veľkosť: 4 - 5 cm
Teplota vody v akváriu: 22 - 26°C
pH: 6 - 7,5
Tvrdosť vody: 2 - 15°dGH
Dĺžka života: Približne 4 roky



Výskyt: Táto pekná tetra pochádza z Južnej Ameriky, kde obýva jazero Hyanuary u mesta Manaous, no nájdeme ju aj v Amazonke od Iquitos až k Sao Paolo.

Popis: Neónka zelená je štíhly, drobný druh tetier s vyšším telom než je to u iných neóniek, so sivozeleno sfarbeným telom a so striebristým leskom. Od žiabier až na chvostový násadec sa tiahne tenký pozdĺžny zlatavo zelený pruh. Pod ním je niekedy málo zretelný tmavý pruh, ktorý sa na chvostovom násadci rozširuje v okrúhlu škvrnu zhora zlato lemovanú. Brušná časť tela je svetlo žltá. Všechky jej ploutvy sú ohraničené čierno.



Pohlavný rozdiel: Samček je štíhlejší a menší než robustná, v brušnej oblasti širšia a väčšia samička. Zvláštnosťou je u samčeka prítomnosť spätných háčikov v análnej plutve, vďaka čomu sa pri prelovovaní dosť často zachytí v sieťke. Pohlavie sa dá rozpoznať aj vďaka tomu, že ak samčeka nastavíme proti svetlu, plynový mechúr je u neho dobre zreteľný, ale u samičky nie.
Chováme ju v skupinke aspoň 10-12 jedincov v zastúpení oboch pohlaví.



Potrava: Rybky s chuťou prijímajú ako vločkovú, tak aj mrazenú či živú potravu. Najviac im chutia nitenky, pakomárie larvy - patentky, perloočky (Daphnia, Bosmina), veľmi vhodný je živý alebo mrazený cyklop a hlávkový šalát. Je to veľmi žravý druh, preto ho radšej neprekrmujme.



Chov: Tento druh neónky, ktorý ku skutočným neónkam rodu Paracheirodon vlastne ani nepatrí, sa do Európy po prvý krát doniesol v roku 1957. Následne sa rozšíril do akvárií prakticky po celom svete a množia ju vo veľkom množstve ázijské chovne, čo zrejme spôsobilo, že ju v našich európskych chovoch síce nájdeme, ale nepatrí medzi bežný druh tetry.
Ak sa nám tento druh veľmi plachej neónky (pri lovení alebo akejkoľvek manipulácii v akváriu táto plachá rybka dokáže prudko narážať do skiel akvária, alebo sa zavŕta hlavou dopredu do substrátu) aj podarí získať do svojho chovu, skupinku oboch pohlaví chováme v akváriu dostatočne veľkom (aspoň 60 l) a nie príliš husto zarastenom. Vhodné je aplikovať rašelinový výluh alebo ToruMin, ale pozor na prípady, kedy vďaka aplikácii aj Bioichtu a Acryflavínu došlo k intoxikácii a úhynu rybiek.
V akváriu má rada prítmie, pravidelnú výmenu vody a slabé osvetlenie. Pozor na množstvo dusitanov vo vode. Dno akvária s týmto druhom tetry, hoci sa hodí aj do spoločenského akvária, by mal tvoriť substrát zrnitosti 3 – 5 mm tmavej farby. Rovnako by aj zariadenie (samorasty, kamene atď.) mali mať tmavú farbu. Tá očividne poskytuje rybkám väčší pocit bezpečia.
V prípade, že počet jedincov tohto druhu rybky klesne v nádrži pod 7, niekedy dokonca aj 10, rybky začnú byť veľmi plaché, vyblednú a sú náchylné na ochorenia.



Odchov: Neónka zelená sa trie v páre spravidla večer pri slabšom umelom osvetlení vo voľnej vode. Priebeh trenia je búrlivý. Párik pripravený k treniu nasadíme do elementky o veľkosti aspoň 6-10 l s trsom jemnolistých rastliniek s trecím roštom.
Teplota: 26°C
pH: 6-6,5
Uhličitanová tvrdosť: menšia než 1°N
Chovný párik požiera svoje ikry nielen po skončení trenia, ale aj počas neho. Po odložení ikier chovný párik oddelíme. Vodu vo vytieračke je vhodné obohatiť rašelinným výluhom. Ikry, ktorých je 100 - 200 kusov, sú nažltlé a pri 26°C sa plôdik liahne za 24 hodín. Ich vývoj ale prebieha v prítmí. Rozplávanému plôdiku podávame ako potravu v prvých jeho dňoch trepky, neskôr naupliové štádia artémie. Endogenná výživa končí 6tym dňom. V priebehu rastu mladých neóniek vodu filtrujeme cez rašelinu a raz za 14 dní meníme 50% obsahu vody za čerstvú. Poter rastie veľmi pomaličky, vyžaduje dlho iba jemnú živú potravu, a aj preto počet odchovaných rybiek nebýva vždy veľký.

Poznámka: Hemigrammus hyanuary je pekný i zaujímavý druh neóniek, ktorý možno chovať v spoločenskom akváriu s inými pokojnými a nie agresívnymi druhmi rybiek, no najlepšie sa jej darí v druhovom akváriu s veľkým počtom svojich súkmeňovcov. Hoci sa ju darí v ponuke zoopodnikov zazrieť len zriedkavo, jej prijateľná cena by nám mala umožniť ju nielenže chovať, ale aj nahliadnuť do jej tajomného, plachého spôsobu života.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.3.2014 08:13 | 0 komentárov | 3003x


www.aquabooks.cz zoochov.cz