Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

V období Kriedy obývali korytnačky Európu. Našiel sa ďalší druh

Systematika:
Testudinata Klein [in Behn], 1760
Testudines Treviranus, 1802
Pan-Pleurodira Joyce, Parham and Gauthier, 2004
Dortokidae Lapparent de Broin and Murelaga, 1996
Eodortoka morellana, gen. et sp. nov.

Novoobjavený druh vodnej korytnačky, Eodortoka morellana, pochádza z obdobia Kriedy a bol nájdený v španielskom meste Morella. Ukazuje niekoľko primitívnych znakov tak typických pre doteraz popísaných druhov korytnačiek z tohto obdobia.
Rod Dortokidae, do ktorého sa nájdený druh korytnačky zaradil, sa vyskytoval výhradne na území Európy. Jej prítomnosť sa potvrdila na niekoľkých lokalitách. Avšak iba dva druhy tohto rodu sa našli tak ďaleko. Ide o Západoeurópsku vrchná Kriedu, kde bol nájdený druh Dortoka vasconica a rumunskú lokalitu s druhom Ronella botanica z Paleocénu.
Eodortoka morellana gen. et sp. nov. je ako nový taxón najstarším druhom korytnačiek pochádzajúci zo Spodnej Kriedy. U neho je prítomných hneď niekoľko primitívnych znakov, ktoré nie sú identické s doteraz popísanými a nájdenými druhmi korytnačiek, ako je napríklad prítomnosť mesoplastra a absencia prekrývania druhého páru pleurálnych šupín na prvej dvojici okrajových dosiek panciera.

Referencia: Pérez-García, A.; Gasulla, J.M.; Ortega, F. 2014. Eodortoka morellana gen. et sp. nov., the first pan-pleurodiran turtle (Dortokidae) defined in the Early Cretaceous of Europe. Cretaceous Research. 48;130–138.

Illustration by Carlos De Miguel Chaves
Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.3.2014 19:39 | 0 komentárov | 2263x


www.aquabooks.cz zoochov.cz