Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Straus-Durckheim Grégoire Eugéne Hercule (* 1790 Alsasko? - † 1865 Alsasko?)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

V histórii zoológie sa občas objaví postava, ktorá znamenala pre vedu ako takú podstatne veľký prínos a predsa sa o nej vie len zlomok. Chýbajú o nej takmer akékoľvek podrobné údaje, až na dielo či diela, ktoré z tejto záhadnej postavy vzišli. Názorným, no nie jediným, príkladom môže byť práve tento francúzsky entomológ.
Straus-Durckheim Grégoire Eugéne Hercule totiž ešte v roku 1828 vydal svoje hlavné dielo Considérations générales sur l'anatomie comparée des animaux articulés, auxquelles on a joint l'anatomie descriptive du Melolontha vulgaris (Hanneton), donnée comme exemple de l'organisation des Coléoptéres. Pozostávalo z obecných úvah o zrovnávacej anatómie členovcov, s pripojeným anatomickým popisom Melolontha vulgaris teda chrústa. Práve v nej je uvedená ako príklad anatomická organizácia chrobákov a tá je vlastne prvou prácou z oboru zrovnávacej anatómie hmyzu. Daná práca mala 460 strán, na ktorých bola veľká a hlavná pozornosť venovaná detailnej anatómii chrústa obyčajného. Paradoxom je fakt, že na ňu mala postupne naväzovať séria podobných a detailných štúdií ďalších druhov živočíchov, no nikdy nevyšla. Na prvý pohľad pozorovateľ nadobudne dojem, že tento francúzsky prírodovedec nič prevratného nenapísal, ale opak je pravdou. Podstata jeho prínosu je, že sa vo svojej práci venoval skutočne podrobne anatomickej nomenklatorike, pričom popisoval do najmenších detailov anatomické štruktúry hmyzu a to ako vôbec prvý. Jeho dielo ale nie je len akousi skladačkou toho, čo v tele hmyzu nájdeme. Straus-Durckheim Grégoire Eugéne Hercule totiž všetky tieto porovnávania popisoval z funkčného pohľadu a nevynechal ani kapitolu o mechanizme letu chrústa. Ako vieme, o mnoho rokov neskôr sa práve na tento mechanizmus zamerali vývojári pri konštruovaní dnešných vrtuľníkov (spolu aj s vážkami a šidlami). Pri písaní svojho diela ale o tom Straus-Durckheim nemohol ani len tušiť.
Zvláštne je, že sa o jeho živote nemáme šancu vôbec nič dozvedieť. Nejestvujú žiadne čo i len všeobecné údaje. A tak pre zoológiu zostáva tento francúzsky vedec zahalený rúškom tajomna.

(šč), VIVARISTA.sk
Foto: www.openlibrary.org

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.3.2014 07:07 | 0 komentárov | 3388x


www.aquabooks.cz zoochov.cz