Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Neocaridina heteropoda, De Haan, 1844

ATLAS

Arthropoda
Crustacea
Malacostraca
Eumalacostraca
Decapoda
Atyidae
Atyinae
Neocaridina
Synonymá: Caridina davidi, Neocaridina denticulata, Neocaridina sinensis
Výskyt: Čína, Japonsko, Kórea, Taiwan. Začiatkom 90.rokov bola umelo introdukovaná aj na Havajské ostrovy.
Veľkosť: až 3 cm, čím patrí k najmenším trpaslíčím druhom krevetiek
Teplota: 19 - 28°C
pH: 5 - 8
dGH: 6 - 16 °N
Voda: sladkovodná, sladká, čím menej NO3, tým je to lepšie
Farebné variety: N. heteropoda var. red, N. heteropoda var. yellow, Rili Shrimp, Two colored Sakura, Orange Sakura, Chocolate Shrimp


Samička so zelenými vajíčkami

Rozlíšenie pohlavia: Dospelé samičky sú väčšie a tmavšie než priehľadné samce, majú robustnejší a dolu vyklenutý zadoček, a ak nenosia vajíčka, je veľmi dobre zreteľné žlté alebo zelené "sedlo".
Maximálny vek: 1 - 1,5 roka
Potrava: Akákoľvek vhodná potrava pre akváriové rybky a krevetky, požiera aj riasy.



Popis: Základná, divoká forma tohto druhu je svetlo hnedá, no z nej bola časom vyšľachtená jasno červená forma, ktorá je označovaná ako "Red Cherry" a je viac v povedomí, než základné sfarbenie. Okrem nej akvaristi poznajú aj zlatú formu označovanú ako "Yellow" ale aj iné. Ide o snáď najpopulárnejší druh krevetky, ktorý je navyše aj neagresívny a v akváriu sa veľmi ochotne rozmnožuje. Pre svoju nenáročnosť je to ideálny modelový druh pre začiatočníka. Vďaka jej sfarbeniu si tento duh možno pomerne ľahko spliesť s mladými jedincami iného druhu krevetiek Caridina japonica (ale Neocaridina heteropoda nemá bodky na bokoch). Jej sfarbenie sa môže meniť podľa substrátu, pričom na tmavšom je jej vzorovanie viac výraznejšie, na bielom je aj samička takmer bezfarebná.



Chov: Tieto krevetky vďaka svojej nenáročnosti budú vďačné aj za 10 litrovú nanonádrž. Tu si ale treba uvedomiť, že malé akvárium prechádza veľmi rýchlou zmenou kvality vody a aj teploty, ktoré nemusia vyhovovať danému chovancovi. Preto jej radšej zaobstarajme väčšie akvárium, ktoré nám umožní umiestniť aspoň 20 jedincov. Neocaridina heteropoda je spoločenský a kŕdlový druh krevetky, ktorý sa hodí k menším druhom akváriových rybiek. Sám tieto krevetky chovám v spoločnosti Poecilia wingei a Corydoras cf. napoensis. Akvárium možno zariadiť podľa vkusu akvaristu, len nezabudnime do nádrže umiestniť aj korene, rastlinky a vytvoriť tak potrebné úkryty, ktoré krevetkám budú umožňovať sa ukryť predovšetkým v období ich zvliekania, kedy sú zraniteľnejšie.


N. heteropoda var. red

Odchov: Vajíčka majú žltú alebo zelenú farbu, v jednej znáške ich môže byť aj 50. Mladé krevetky úplne vynechávajú planktónnu fázu a hneď po svojom vyliahnutí sa prechádzajú na bentický spôsob života. Teplotu pri jej odchove udržujeme na hranici 22 - 26 °C. Filtrácia v akváriu by mala mať póry menšie než sú tieto drobné mláďatká. Odchov môžeme stimulovať aj častejšou výmenou vody. Pohlavnú dospelosť mladé jedince dosiahnu vo veku 3 - 4 mesiacov.


N. heteropoda var. yellow

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Alex Mihálik, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.2.2014 09:03 | 0 komentárov | 3129x


www.aquabooks.cz zoochov.cz