Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Andinophryne olallai Hoogmoed, 1985 (Anura, Bufonidae) - tajomný znovuobjavený druh andskej ropuchy

Ohrozený druh ropuchy Andinophryne olallai je známy iba podľa jediného exempláru, ktorý sa podarilo na typovej lokalite Tandayapa, provincie Pichincha, nájsť ešte v roku 1970. Ani množstvo nesledujúcich výskumov, expedícií nepodarilo tento druh v prírode viac potvrdiť. Preto sa malo za to, že populácia vzácnej a tajomnej ropuchy navždy zanikla.
Rok 2012 ale priniesol znovuobjavenie A. olallai, ktorej populáciu sa podarilo nájsť v ekvádorskom Río Manduriacu, provincii Imbabura. Dvojica uskutočnených prieskumov lokality naznačuje, že zdravá populácia A. olallai prežíva a, dokonca, sa podarilo objaviť aj jej vývojové štádiá, čo potvrdzuje vzrastajúcu stabilitu tejto populácie. Napriek tomu je ale populačná stabilita malá, pretože nálezisko populácie je zasiahnuté ťažbou a radikálnymi zmenami krajiny. Existuje preto naliehavá potreba zaviesť monitorovací program na záchranu tejto populácie žiab.

Ryan L. Lynch, Sebastian Kohn, Fernando Ayala-Varela, Paul S. Hamilton, and Santiago R. Ron. 2014. Rediscovery of Andinophryne olallai Hoogmoed, 1985 (Anura, Bufonidae), an enigmatic and endangered Andean toad. Amphibian & Reptile Conservation. 8(1) [Special Section]: 1–7 (e75).

Foto: Santiago Ron, FAUNAWEBECUADOR
Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.2.2014 12:14 | 0 komentárov | 3614x


www.aquabooks.cz zoochov.cz