Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Limia nigrofasciata Regan, 1913

ATLAS

Animalia
Chordata
Actinopterygii
Cyprinodontiformes
Poeciliidae
Limia

Synonymum: Poecilia nigrofasciata, Limia arnoldi. V priebehu rokov sa mnohokrát jej rodový názov opakovane menil z rodu Limia na Poecilia a opačne. A ako sa zdá, aj v súčasnosti panuje v tomto označení nejednotnosť a mierny zmätok.


Samček

Výskyt: Haiti, jazero Miragoane a okolité (a to aj brakické) vody. Do Európy bola po prvý krát dovezená v roku 1912 (Karl Siggelkow, Hamburg), istý čas sa v akváriách chovala (60.roky bola v chovoch pomerne hojne zastúpená), aby následne sa z nich vytratila, no nikdy sa nemohla označiť ako stálica v našich nádržiach. Už na začiatku jej príchodu patrila, a stále patrí, k nie bežne chovanému (a predávanému) druhu živorodiek.


Samček na ilustrácii z roku 1927


Mladý samček

Veľkosť: 4 - 7 cm
Teplota: 22 - 26°C, krátkodobé zníženie (aj na 16°C je bez následkov)
pH: 6,8 - 7,5
Tvrdosť: 10 - 30°dGH.
Dĺžka života: 2 - 3 roky
Pohlavný rozdiel: Limia nigrofasciata je živorodkou a hoci to pre niekoho môže robiť problém rozpoznať pohlavie, prítomnosť gonopódia u samčeka je neklamným determinačným sexuálnym znakom. Navyše, u starších samčekov sa objavuje aj vysoký chrbát. Samotné telo sa opticky skráti a výška tela dosiahne pomer k dĺžke 1/2. Rastom do výšky sa telo v bokoch zužuje, chrbtová plutva sa zväčšuje do vejárovitého tvaru. Pri vzrušení a súbojoch o samičku sa samčekom žiabre, brušná časť tela s brušnými plutvami, gonopódium a chvostová plutva sfarbí do zamatovo čiernej farby. Telo samičky je viac valcovité, vytiahnuté. Samice sú väčšie a v akváriách dorastajú do 7 cm, samci sú menší a dorastajú do veľkosti 4-5 cm.


Mladá samička L.nigrofasciata

Popis: Limia nigrofasciata je veľmi pekná živorodka, ktorej základné sfarbenie je strieborné s čiernymi pruhmi od hlavy až po chvost. Chrbát, oblasť pod ústami a plutvy mávajú žltý nádych, brucho je belavé. Základné sfarbenie tela je olivovo zelené. Na bokoch sa nachádza 8 - 9 kolmých, čiernych čiar, medzi ktorými je mnoho bodiek a čiarok. Šupiny predovšetkým na bokoch nesú žiariacu škvrnu, preto rybka môže vyzerať ako posiata diamantmi. Samčekovo telo môže byť bronzovo zelené so sýto mosazným leskom v spodnej časti.


Samička

Chov: Tento druh živorodky chováme v druhovom akváriu, alebo aspoň v spoločnosti pokojných a kľudných druhov rybiek (napr. pancierníčky). Pri chove s inými zástupcami rodu Limia môže dochádzať k ich neželanému kríženiu. Každopádne im vyhovuje akvárium o obsahu aspoň 70 litrov. Je nutná pravidelná a častá výmena vody, pretože Limia nigrofasciata, podobne ako ostatné živorodky, produkuje veľké množstvo odpadných látok. Kvalita vody nie je podstatná (u starších, pekne vyfarbených jedincov sa ale zaznamenala mimoriadna citlivosť na náhlu zmenu vody i prostredia), osadenie rastlinkami nemusí byť husté. Rybky s obľubou odpočívajú a nocujú pod väčším listom plávajúcim na hladine. Akvárium by malo byť umiestnené na mieste so slnečným osvetlením, no nie je to podmienkou. Je to všežravý druh (uprednostňuje ale živú potravu, no prijme aj vločkovú či mrazenú), no v potrave by mala byť zastúpená rastlinná zložka stravy.
Povahovo je to živá, spoločenská, mierumilovná rybka, ktorá preferuje kŕdlik aspoň 6 - 8 jedincov svojho druhu.


Limia nigrofasciata sa dostala aj na pohľadnicu

Odchov: Chovnú skupinku zostavujeme s prevahou samičiek, napr. 1:5. Odchov sa darí v dobre zarastenom akváriu, kde majú mladé dostatok úkrytov. Napriek tomu ale čerstvo narodený plôdik prelovme do samostatnej nádržky. Ak sa ale rozhodneme preloviť samičku, potom vždy spolu so samčekom, a to asi 7 - 10 dní pred pôrodom. Vtedy ich výdatne kŕmime.
Vodu do odchovného akvária použijeme z chovnej nádrže. Vývoj zárodkov v tele samičky trvá aj 5 týždňov. Pôrod musí prebiehať za prítomnosti samčeka (táto podmienka je u niektorých akvaristov pokladaná za mýtus), ktorý svojimi pokusmi o kopuláciu a údermi tlamky o boky samičky sa podieľa pri správnom a včasnom vrhu mladých. Občas sa síce stane, že samček požiera práve rodiace sa mladé rybky, ale ak by sme samčeka oddelili od samičky, mohli by nastať zbytočné komplikácie a prísť na svet aj mŕtve mladé rybky či dôjsť k úhynu samičky. Mladé samičky občas rodia okrem živých mláďat aj ešte nevyvinuté ikry. Tento jav časom sa ale vytratí a u starších samíc už sa neobjavuje. Zdravo narodené mladé sú veľké 10 - 15 mm a ich počet vo vrhu sa pohybuje od 5 až po 35 jedincov. Prvé 2 - 3 mesiace je ich rast rýchly, aby sa následne zreteľne spomalil. V potomstve prevládajú samčekovia. Pohlavie možno spoľahlivo rozlíšiť vo veku 4 - 5 mesiacov. Medzi jednotlivými vrhmi je aj 6 týždňová medzera.


Ilustrácia samčeka L.nigrofasciata

Poznámka: Limia nigrofasciata je, ako sme už vyššie uviedli, pomerne vzácne ponúkaný a teda aj chovaný druh živorodky, čo je len na škodu veci. Práve preto, že ide o druh, ktorý sa vytratil z našich akvárií, som uvítal ponuku tohto krásneho druhu a priniesol ho v zoopodniku, kde som praxoval. Žiaľ, za dobu môjho pôsobenia v ňom sa Limia nigrofasciata iba raz objavila v ponukovom cenníku a medzi zákazníkmi (a to aj skutočnými "fajnšmekrami) nevyvolala väčší záujem. Zaujímavosťou bolo, že v jedinej dodávke (viac sa tento druh už neobjavil) dominovali samce v pomere 10:2 voči samičkám.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.2.2014 09:46 | 0 komentárov | 4246x


www.aquabooks.cz zoochov.cz