Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nepál, 28.08.2011, čistá

Vivaristika na známkach

His Majesty's Government of Nepal Postal vydalo koncom leta 2011 krásnu kolekciu štvorice korytnačiek obývajúcich aj túto exotickú krajinu – Nepál. Ide o kombinovanú snímku jednotlivých druhov na neutrálnom farebnom podklade s výnimkou prvého segmentu, kde je korytnačka umiestnená na piesku a celkom posledného segmentu kolekcie, kde sú vyobrazené korytnačky vo voľnej prírode. Veľkým plusom tejto kolekcie je prítomnosť nielen anglického, vedeckého názvu, ale dokonca aj uvedenie autora samotného popisu daného taxonu, čo sa vo svete filatélie neobjavuje až tak často.
Ku kolekcii vydané FDC obsahuje aj razítko v tvare korytnačky. Maxim karty pozostávajú z rovnakých obrazových predlôh ako je tomu u samotnej kolekcie známok.

Pekná a zaujímavá kolekcia korytnačiek sito zaujme nielen špecialistu, ale aj bežného filatelistu u ktorého v zbierke by nemala isto chýbať.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Ganges Softshell Turtle/ Aspideretes gangeticus (Cuvier, 1825)
Elongated Tortoise/ Indotestudo elongata (Blyth, 1853)
Tricarinate Hill Turtle/ Melonochelys tricarinata (Blyth, 1856)
Common Roofed Turtle/ Pangshura tectum (Gray, 1831)























Nepálska rupia vo forme strieborných mincí obiehala v krajine až do konca 2. svetovej vojny. Zároveň v Nepále platila indická rupia, v pevnom kurze voči nepálskej rupii. Prvé nepálske bankovky boli vydané v roku 1945. Mena: 1 rupia = 100 paisa. V našom prehľade bankoviek sa zameriame len na tie, ktoré boli/sú v obehu v dátume vydania predstavovanej filatelistickej kolekcie


2 Rupie Nepál 1981-
Král Birendra Bir Birkram. Kráľovstvo, Two Rupees - Central bank Of Nepal.


10 Rupií Nepál 2008-2012

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.2.2014 09:01 | 0 komentárov | 5205x


www.aquabooks.cz zoochov.cz