Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Taxiphyllum barbieri (Iwatsuki 1982)

ATLAS

Pôvod: Sumatra, Jáva, Borneo, Celebes (Sundské ostrovy), Filipíny
Teplota: 15 - 30° C
pH: 5,8 - 7,5
Tvrdosť: 5 - 15° dGH
Výška rastliny: 5 - 25 cm
Substrát: Ľubovoľný
Osvetlenie: nízka náročnosť (zhruba 25W/100 l), vhodné mierne tlmené prirodzené svetlo



Popis: Taxiphyllum barbieri je tmavo zelená, plazivá mechovitá rastlina s rozvetvenými, nepravidelne vetvenými vetvičkami. Vetve sú až 17 cm dlhé s dobre zreteľnými tmavo hnedými vláknitými rhizoidmi. Bočné konáriky sú 5 – 22 mm dlhé. Vetvenie je ale nepravidelné. Tvorí strapaté chuchvalce bohato rozvetvených pabyliek posiatych drobnými palístkami svetlo až tmavozelenej farby podľa intenzity osvetlenia.


Taxiphyllum barbieri(ť)

Rast: V prírode rastie aj ako obojživelná rastlina vo vlhkých pralesoch, ktorá porastá padnuté kmene stromov, skaly i pevný povrch zeme. Rast je rýchlejší, ak do nádrže umiestnime maličkú "guču", ktorá sa v súčasnosti dá kúpiť od chovateľov už od 0,50 centov pod pôvodne používaným a doteraz preferovaným názvom "jávsky mach". Taxiphyllum barbieri môžeme umiestniť buď len tak na kamenisté dno (ale nesadíme ju!), alebo zaťažiť kamienkom a ona bude pokračovať v raste a časom pokryje celé dno nádrže. Hneď po jej umiestnení sa ale jej rast akoby spomalil, no neskôr sa postupne jej rast zrýchli. Od rôznych komerčných pestovateľov možno získať aj dekoratívne kamene, korene porastené práve touto rastlinkou, hoci oni ju budú predávať ako Vesicularia dubyana. Možno ju pestovať aj emerzne a tak je vhodná aj do vlhkých akvaterárií a terárií. V prírode ju často nájdeme v blízkosti Microsorium pteropus i Ceratopteris, preto sa ju snažme aj v akváriu umiestniť do ich blízkosti. U emerzne pestovanej rastliny sa listy stávajú mierne širšie, lesklé, tmavozelené, niekedy až olivovo žltozelené.


V takýchto "gučiach" možno tzv. jávsky mach kúpiť aj na našich akvaburzách

Rozmnožovanie: Trst ľahko rozdelíme a napr. niťou pripevníme k želanému predmetu (kameň atď.).

Pozn.: Mnoho akvaristov je toho názoru, že tzv. "jávsky mach" je Vesicularia dubyana, no nie je tomu tak. Tento údaj nájdeme aj v mnohých predovšetkým starších knihách. V roku 2004 totiž došlo na pôde singapurskej univerzite k zásadnému zisteniu, že "jávsky mach" pestovaný v mnohých akváriách po svete je v skutočnosti úplne iný druh a to Taxiphyllum barbieri. Vesicularia dubyana pritom vypadá inak, hoci na prvý pohľad sa to dosť ťažko dá spoľahlivo určiť, čo človek skutočne pestuje vo svojom akváriu. Dokonca sa predpokladá, že skutočná Vesicularia dubyana sa u nás nikdy nepestovala.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.2.2014 12:18 | 0 komentárov | 4557x


www.aquabooks.cz zoochov.cz