Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Eublaberus remotei (syn.:distanti ) (Kirby, 1903)

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Insecta
Blattodea
Blaberidae
Eublaberu
s (Hebard, 1920)

Synonymá:
Blaberus biolleyi Rehn, JAG 1905
Blaberus distanti Kirby, WF, 1903

Výskyt: pralesy Trinidadu, Tobaga, Guatemaly, Kostariky, Panamy, Kolumbie, Francúzskej Guiany, Surinamu, Guyany, Brazílie a Peru

Veľkosť: 5 - 6 cm
Teplota: 20 - 25°C
Vlhkosť: 50-80%


Adult Eublaberus remotei, syn.: distanti s výraznou tmavou škvrnou v zadnej časti krídeľ

Rozlíšenie pohlavia: Samček má posledný sternit malý, samička ho má mohutný. Samička je o čosi robustnejšia než samček. Obe pohlavia sú okrídlené a dobre, hlavne k večeru, lietajú.


Dospelý párik Eublaberus remotei, syn.: distanti, samček je čerstvo zvlečený


Samička s poškodenými krídlami sa očividne zaujíma o čerstvo zvlečeného samčeka


Iný pár pri predkopulačnom správaní sa...


...ktoré vyústi k samotnému aktu párenia


Pár sa oddeľuje. Samička je vľavo

Potrava: Eublaberus remotei, syn.: distanti je všežravec, preto mu podávame nielen ovocie, zeleninu, pečivo, ale i granule pre psov a mačky. Nymfy skonzumujú aj suché dubové a bukové lístie.


Samec Eublaberus remotei, syn.: distanti


Samec Eublaberus remotei, syn.: distanti


Samička Eublaberus remotei, syn.: distanti

Chov a odchov: Tento druh pestrého a atraktívneho švába sa do našich chovov dostal len pred niekoľkými rokmi, ale hneď sa v ňom udomácnil a stal sa jedným z najčastejšie chovaným i množeným druhom švába. Nelezie po skle a veľmi rád sa zahrabáva do vyššej vrstvy substrátu (lignocel, rašelina, zemina, suché dubové a bukové lístie, konáriky atď.). Ako zariadenie mu do insektária nezabudnime umiestniť opretú stromovú kôru či samorasty, na ktorých nymfy sa zvliekajú a potrebujú si narovnať svoje krídla. Inak hrozí ich poškodenie, čo u dospelých samcov môže znamenať vyradenie z rozmnožovacieho procesu. Eublaberus distanti je druh švába, ktorý možno chovať vo veľkých spoločenstvách vlastného či iných druhov švábov (napr. Archimandritta tessellata a iných primerane veľkých druhov). Pri nedostatku potravy ale dochádza k ožeru krídeľ a končatín.

Po spárení samička vysúva ootéku, pootočí ju, posunie do inkubačného vaku, z ktorého rodí 25 - 30 živých mliečne zafarbených nýmf. Tie dospievajú pri optimálnych podmienkach za 10 - 12 mesiacov vývoja. Aj nymfy, rovnako ako adultné jedince, sú pestro sfarbené do gaštanovo hnedej farby, pričom na hrudných štítkoch si nesú štvoricu oranžových škvŕn.


Kolónia Eublaberus remotei, syn.: distanti

Tento druh švába je predovšetkým aktívny s nástupom tmy a v noci, kedy po insektáriu pobehujú ako splašené všetky vývojové štádiá a snažia sa o aktívny let. Obrovskú vlnu rozruchu vie spôsobiť čerstvo zvlečený jedinec, predovšetkým samička, ktorú naraz prenasleduje aj niekoľko páreniachtivých samčekov.

O chovné insektárium je potrebné sa starať, odstraňovať nielen uhynuté jedince, zvleky, ale aj vznikajúcu vrstvu trusu, ktorú s úspechom možno uplatniť pri pestovaní bytových rastlín ako hnojivo.


Nymfa Eublaberus remotei, syn.: distanti


Nymfa


Kolónia nýmf rôzneho veku

Poznámka: Je to veľmi vhodný druh, ktorý sa dobre a pomerne rýchlo množí. Ide aj o atraktívny, veľký a aj zaujímavý objekt pre pozorovanie života za sklom insektária.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.2.2014 09:43 | 2 komentáre | 3646x


www.aquabooks.cz zoochov.cz