Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Worrell Eric: Dangerous Snakes of Australia and New Guinea

Z knižnice teraristu

Worrell Eric: Dangerous Snakes of Australia and New Guinea
Angus and Robertson
Printed in Australia by Halsteas Press, Sydney
Fifth editions
rok vydania: 1963
strán: 66
väzba: tvrdá

Útla knižka pojednávajúca problematiku hadieho uhryznutia so zameraním na predstavenie jednotlivých druhov austrálskych a novoguínejských jedovatých hadov nesie podtitul "Príručka pre ľudí z buša, pracovníkov na služobných cestách, opravárov, skautov, nových Austrálčanov, lekárov a prírodovedcov, ktorí pracujú s identifikáciou jedovatých druhov hadov a pracujú s ich jedom s podrobnými pokynmi pre poskytovanie prvej pomoci pri uhryznutí hadom a využitie hadieho jedu...".
V tomto duchu poznania sa napokon nesie celá táto i po herpetologickej a teraristickej stránke veci zaujímavá knižka. O jej popularite svedčí aj piate vydanie (2. vydanie v roku 1953, tretie v roku 1957, štvrté v roku 1961 - tu boli k austrálskym druhom pridané aj novoguínejské druhy hadov)).



Prvých tridsať stránok tejto knižky je venovaných samotnému zloženiu jedu spomínaných druhov hadov, rozdeleniu hadov podľa ich zubov a aj útočnosti, toxicity jedu, spôsobe jeho šetrného odberu, spracovaniu jedu i prvej pomoci pri uhryznutí hadom. Nemalá pozornosť sa dotýka aj metodike odlíšenia jednotlivých druhov hadov od iných nejedovatých druhov. Zaujímavé je, že sa pozornosť nesústreďuje iba na austrálske a novoguínejské druhy, ale v knižke sú uvedené aj jedovaté hady iných okolitých ostrovov (napr. Tasmánia).



Samotnou kapitolou knižky je detailné predstavenie jednotlivých druhov a poddruhov hadov žijúcich v Austrálii a Novej Guínei.
V knižke sú uvedené nasledovné druhy: Oxyuranus scutellatus scutellaus, Oxyuranus scutellatus canni, Notechis scutatus scutatus, Notechis s. occidentalis, Notechis ater ater, Notechis a. niger, Notechis a. serventyi, Notechis a. humphreysi, Acanthophis antarcticus antarcticus, Acanthophis a. pyrrhus, Acanthophis a. laevis, Pseudonaja textilis textilis, Pseudonaja t. inframacula, Pseudonaja nuchalis nuchalis, Pseudonaja n. affinis, Pseudonaja n. tanneri, Pseudonaja guttata, Demansia olivacea, Austrelaps superba, Pseudechis porphyriacus, Pseudechis papuanus, Pseudechis colletti colletti, Pseudechis c. guttatus, Pseudechis australis, Hoplocephalus bungaroides, Hoplocephalus stephensii, Tropidechis carinatus a okrajovo aj morskému rodu Hydrophiidae. U každého spomenutého druhu sa okrem jeho výskytu uvádza aj popis a poznámka k druhu.





Je nesporné, že táto knižka, hoci počtom strán útla, je veľkosťou, rozsahom a vážnosťou poskytnutých informácií zásadná pre štúdium nielen samotného jedu austrálskych a novoguínejských druhov jedovatých hadov, ale aj pri ich chove v teráriu či herpetologickom výskume vo voľnej prírode. Nápomocné sú k tomu aj čiernobiele fotografie jednotlivých druhov hadov, ktorých v knižke nájdeme zobrazených hneď niekoľko.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk




| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.2.2014 13:59 | 0 komentárov | 3809x


www.aquabooks.cz zoochov.cz