Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Reptiles of Zambia, 1984, čistá

Vivaristika na známkach

Zaujímavá kolekcia plazov tohto afrického štátu vyšla v roku 1984. V nej je zastúpený snáď najznámejší africký druh jedovatého hada, mohutná Bitis gabonica, krokodíl nílsky obývajúci veľkú časť čierneho kontinentu, i druh chameleóna (no na známke uvedený druh Ch. lauresti nie je zahrnutý v zozname recentných a ani fosílnych druhov chameleónov, preto v úvahu skôr pripadá príslušnosť k druhu, ktorý sa v Zambii skutočne vyskytuje a to Ch. dilepis a Ch. laevigatus) či modrohlavej agamy. Autor tejto kolekcie nám zostáva zatajený, no všetky štyri druhy plazov ilustrátorsky stvárnil skutočne verne. Dôverne poznal aj samotný biotop, ktorý, hoci len náčrtkovito, zobrazil ako pozadie daných druhov plazov.

Zambia, dlhý tvar Zambijská republika (1911 – 1963 Severná Rodézia), je vnútrozemský štát v južnej Afrike. Má rozlohu 752 614 km² a jej hlavné mesto je Lusaka. Medzi významné mestá ďalej patria Kitwe, Kabwe alebo Livingstone. Zambia susedí s Demokratickou republikou Kongo, Angolou, Malawi, Zimbabwe, Mozambikom, Tanzániou a Namíbiou.
Väčšina územia štátu je tvorená ľahko zvlnenou náhornou plošinou vo výške okolo 900 – 1 500 metrov nad morom, ktorá je na východe prelomená riftovým údolím rieky Luangwa. Najnižšie miesto krajiny leží na rieke Zambezi na hraniciach s Mozambikom (329 m n. m.), najvyššie miesto je v pohorí Manfinga Hills (2 301 m n. m.). Na území Zambie sú rozsiahle bažiny – na severe (v okolí jazier Mweru a Bangweulu) a na západe (v okolí rieky Zambezi). Do územia Zambie zasahuje tiež niekoľko veľkých jazier, napríklad časť jazera Tanganika, alebo časť jazera Mweru. Z vodopádov stoja za zmienku vodopády Ngonye či známe Viktóriine vodopády. Rastlinný pokriv tvoria savany a riedke lesy.
Podnebie je tropické, striedajú sa tri hlavné ročné obdobia (obdobie dažďov od novembra do marca, chladné suché obdobie od mája do augusta a horúce suché obdobie v septembri a októbri). Priemerná teplota sa pohybuje od 16 °C v júli do 24 °C v októbri (obidva údaje merané v Lusake). Priemerné ročné zrážky sa pohybujú od 700 mm na juhu do 1 300 mm na severe; najmenej zrážok, okolo 400 mm, spadne na juhozápade pri hraniciach s Botswanou. Medzi typické zvieratá Zambie patrí slon africký, prasa bradavičnaté, lev, žirafa, hyena škvrnitá. Z voľne žijúcich rastlín tu rastú napríklad baobaby alebo opuncie. Zambii je cez desať národných parkov. Patrí k ním napríklad South Luangwa s jednou z najpočetnejších populácií slonov v Afrike. Ďalej sú v Zambii parky Kafue a Sioma Ngwez.
Príroda v Zambii je považovaná za jednu z najkrásnejších na svete vôbec – priamo v divokej prírode možno obdivovať levy, hrochy, byvoly, zebry a žirafy.
Do územia Zambie zasahuje tiež časť jazera Tanganika a niekoľko ďalších jazier.
Mena: kwacha (ZMK)

Ide o veľmi peknú kolekciu, ktorá si isto nájde svoje zaslúžené miesto u tematicky zameraného zberateľa známok.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Bitis gabonica (Gaboon Viper) – 12n
Chamaeleo lauresti (Chameleon) – 28n
Crocodylus niloticus (Nile Crocodile) – 35n
Agama cyanogaster (Blue Headed Agama) – K1














Papierové platidlo Zambie používané v rokoch 1980 - 1988


Papierové platidlo Zambie používané v rokoch 1980 - 1988


Papierové platidlo Zambie používané v rokoch 1968 - 1988

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.2.2014 07:02 | 0 komentárov | 2394x


www.aquabooks.cz zoochov.cz