Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Cabomba caroliniana Gray, 1837

Plantae
Angiosperms
Nymphaeales
Cabombaceae
Cabomba

Výška: 30 - 80 cm
Teplota: 20 - 25 (27)°C
pH: 5 - 7. Tomuto druhu vyhovuje mierne kyslá voda, ale rastie aj v mierne tvrdej až tvrdej vode
Tvrdosť: 1 - 5°dKH
Celková tvrdosť: 2 do 12 °N (dH)
Synonymá: Cabomba aubletii Mich., C. australis Spegazzini, C. pulcherrima (Harper) Fassett a iné



Známe formy: Okrem základného druhu jestvuje i Cabomba caroliniana var. pulcherrina, ktorá sa líši svojimi načervenalými listami. Tento červený nádych sa ale objavuje iba u rastlín pestovaných na svetlom mieste. Vytvára aj záhradnú formu C. caroliniana var. multipartita hort., ktorá je výberom získaná forma čo má bohaté listy s väčším počtom úkrojkov a meria 7 cm. Iná záhradná forma Cabomba caroliniana var. paucipartita Van Ramsh. et Florsch. je naopak veľmi jemnou rastlinou, ktorá vytvára niekoľko úkrojkov, ktoré sú tenšie než u C. aquatica, no v akváriu je len málo dekoratívna.



Rozšírenie: Amerika - J Brazília, Paraguay, Uruguay a Argentína, jv USA. Rozšírila sa aj vo vodách Japonska, Číny, Indie, Malayzie, Austrálie či Kanady. Pre svoju popularitu a veľký dopyt sa dováža zo syngapurských fariem. V prírode rastie C. caroliniana v stojatých a pomaličky tečúcich vodách hlbokých do 3 m, no najčastejšie len do 1,5 m. Obýva vody s bahnistým alebo piesčitým dnom. Na niektorých lokalitách toleruje aj dočasné zamrznutie vodnej hladiny.

Osvetlenie: Náročná 75W/100 l



Pestovanie: Tento druh nie je možné pestovať emerzne. Cabomba caroliniana, hoci je to najbežnejší i najodolnejší druh akváriovej rastliny, neznáša vysoké koncentrácie vápníku vo vode a v alkalickej vode dochádza k strate listov. Hnojenie mikroprvkami (PMDD a CO2) podporuje jej mohutný rast. Nízka hladina nitrátov spôsobuje tmavnutie až zhnednutie jej listov, predovšetkým pri kombinácii so silným svetlom.
Jej množenie sa vykonáva pomocou vrcholových rezkov o dĺžke 15 až 25 cm. Pred ich opätovným zasadením do substrátu je nutno odstrániť spodné lístky.

Umiestnenie v akváriu: Zadná časť nádrže, pričom najviac vynikne pri osadení 5 - 6 lodýh do jednej jamky a tak vytvorenie hustejšieho porastu. Drobné ryby tento druh rastlinky radi vyhľadávajú ako svoj prirodzený úkryt, ale veľké ryby dokážu túto jemnú rastlinku ľahko poničiť či obhrýzť.

Substrát: najvhodnejšie je piesčité dno či obyčajný premytý štrk



Popis: Ponorené listy sú čisto zelené bez náznakov akéhokoľvek iného sfarbenia. Jej listy sú 2 - 3 cm široké a 3 - 5 cm dlhé. Plávajúce listy sú ale drobné, no aj ponorené i plávajúce krížmostojné listy sú na až 50 cm dlhých lodyhách. V akvaristikách je možno získať tento druh rastliny v rôznych tvaroch, no najčastejšie sú rastliny, ktorých listy sú v obryse zhruba ladvinovité s asi 60 úkrojkami. Niektoré formy môžu niesť až 150 úkrojkov a v obryse sa podobajú na druh Cabomba aquatica.
Jej kvety sú snehobiele so žltým stredom a majú zvonkovitý tvar.



Pozn.: V staršej akvaristickej literatúre nesie názov Chebule karolínská.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Ilustrácie: commons.wikimedia.org, www.maine.gov, threatsummary.forestthreats.org

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.2.2014 11:01 | 0 komentárov | 3159x


www.aquabooks.cz zoochov.cz