Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Caridina babaulti, Bouvier 1918

Animalia
Arthropoda
Crustacea
Malacostraca
Decapoda
Caridea
Atyidae
Veľkosť: 1,5 - 4 cm
Teplota: 24 - 28 °C
pH: 6,8 - 4,5
Tvrdosť: 5 - 18°dGH
Obchodný názov: Green shrimp, Ceylon shrimp, Malaya shrimp
Neplatný názov a synonymum: Caridina ceylanica, Caridina weberi. V poslednej dobe sa objavuje hneď niekoľko farebne odlišných variet krevetiek radiacich do komplexu tohto druhu, ktoré nesú v názve označenie "cf.", teda napr. Caridina cf. babaulti, alebo "var." ako varieta.
Svoj druhový názov získala podľa prírodovedca Babaulta Guy, ktorý ich zbieral po prvý krát v Indii v roku 1914
Dĺžka života: 1 - 1,5 roka



Výskyt: tropické a subtropické oblasti Východnej Indie a Malajzie. Poddruh C. babaulti basrensis obýva brakickú vodu pri pobreží Iráku


Folidóza hlavy Caridina babaulti

Rozlíšenie pohlavia: Samček je menší (3 cm), samička väčšia (4 cm), robustná a sýto sfarbená



Popis: Základné sfarbenie tohto druhu, ktorý sa prvý krát v akvaristikách objavil v roku 2007, je zelené s tým, že aj ono miestne prechádza do hneda, ale popri tom existuje veľké množstvo farebných foriem, napr. žltá, oranžová, zelenomodrá či pruhovaná. U niektorých jedincov sa vyskytuje rôzne široký svetlý pruh na chrbáte. Je schopná farbozmeny podľa podmienok v akváriu. Dospelé samice sú sýto zelené, zelenou farbu majú aj ich vajíčka.



Chov: Caridina babaulti je druhom krevetiek mierumilovný, kľudný a dá sa bez problémov chovať s inými krevetkami i menšími rybami, ktoré ich ale môžu považovať za potravu, preto dôkladne vyberajme druhy rýb. Je preto vhodný pre začiatočníkov i nadšencov nano akvaristiky. Vzhľadom k inému spôsobu reprodukcie sa vzájomne s inými druhmi krevetiek (Caridina, Neocaridina) nekríži.
Prikryté akvárium pre tento druh môže byť aj menšie, ale záleží na veľkosti chovanej populácie. Odporúča sa chov aspoň 6 jedincov. Ako vnútorné zariadenie možno použiť rôzne skalky, korene, je vhodné im vytvoriť aj množstvo vhodných úkrytov aj pre ich úspešné zvliekanie. Starý zvlečený pancier im nechávame, získavajú z neho dôležitý vápnik.
Nezabudnime ani na umiestnenie suchých listov dubov, bukov či mandľovníka morského do vody.



Odchov: Táto krevetka má rovnako ako Caridina japonica medzištádium vývoja. Miesto malých krevetiek sa z vajíčok, ktorých býva v znáške aj 30, liahnu larvy vo veľmi pokročilom štádiu vývoja. Po vyliahnutí sa tieto larvy zdržujú pri dne a v substráte. Pre úspešný odchov je dôležité, aby bolo akvárium husto zarastené rastlinami s množstvom úkrytov a príliš často sa nečistilo od detritu. Aj filtráciu je treba používať s ohľadom na drobné larvičky. Pre odchov volíme mierne kyslú a mäkkú vodu.



Pozn.: Rovnako ako prevažná väčšina druhov krevetiek, tak i Caridina babaulti je veľmi citlivá na prítomnosť ťažkých kovov a chemikálií (i liečivá). Ak akvarista zaregistruje všemožnú snahu krevetiek opustiť chovné akvárium, alebo z neho dokonca vyskočiť, mal by skontrolovať kvalitu vody. Snaha opustiť akvárium môže signalizovať aj nevhodné podmienky v ňom.

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Fotky: (šč) a archív
Ilustrácia: www.aquaesfera.org, upravené

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 31.1.2014 18:18 | 0 komentárov | 5749x


www.aquabooks.cz zoochov.cz