Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Clithon sp. Montfort, 1810 v akváriu

ATLAS

Animalia
Mollusca
Gastropoda
Neritimorpha
Cycloneritimorpha
Neritoidea
Neritidae
Neritinae
Theodoxini
Iné druhy rodu:
Clithon chlorostoma
Clithon cuvieriana
Clithon diadema
Clithon faba Sowerby, 1836 - synonymum: Clithon sowerbianus Récluz, 1842
Clithon longispina (Récluz, 1841)
Clithon michaudi
Clithon oualaniensis
Clithon retropictus (von Martens, 1879)

Veľkosť ulity: 1-2 cm
Voda: mäkká až tvrdá
pH: 6,5-8
Tvrdosť: 4-20°dGH
Teplota: 20 až 30°C, s nočným poklesom. Vhodný je teplotný pokles aj sezónny.
Vek: 4 a viac rokov

Výskyt: Pobrežie a ostrovy Indopacifiku, východné pobrežie Afriky, Austrálie a západ tropickej časti J Ameriky, kde sa vyskytuje v brakických i sladkých vodách, riekach a potokoch



Popis: Silnostenná ulica s viečkom, pričom u väčšiny jedincov pôvodom z prírody sú nápadné tŕňovité výrastky ulity, ktoré dali týmto ulitníkom názvy v mnohých jazykoch. Ich počet i veľkosť je nesmierne variabilná. Tvarová a farebná rozmanitosť u tohto druhu je skutočne veľká a siaha od svetlo zelenej farby s čiernou kresbou cez žltú s čiernymi pruhmi až po čiernu.

Pohlavie: Tento ulitník má oddelené pohlavie, pričom nie je rozdieľ medzi samcom a samičkou.

Potrava: Uhorka, červená paprika, dubové a bukové lístie, vločková i granulovaná potrava určená pre rybky a špeciálne krmivo pre ulitníkov. Vhodné je ulitníkov umiestniť aj do silno zariasenej nádržky, kedže požiera aj riasy. Ak je dostatočne kŕmený, nepoškodzuje rastliny.

Akvárium: Vyhovuje mu nádrž s mäkkým dnom (v inej literatúre ale nájdeme protichodný údaj - tvrdé dno) o obsahu aspoň 12 litrov, pričom je to druh vhodný aj do spoločenských akvárií. Má rád dobre prevzdušnenú nádrž, u ktorej nezabúdajme ani na pravidelnú výmenu vody. Inak ulitníky opúšťajú akvárium po súši. Samozrejme, že nezabúdajme akvárium aj zakryť. Kedže ide o mierumilovný druh ulitníka, ktorý očividne vyhľadáva spoločnosť svojho druhu, môžeme ho chovať aj v počte 3-6 jedincov na akvárium, ktoré ale tomu musí svojou veľkosťou i zodpovedať. Ako "mínus" pri chove tohto druhu krásneho ulitníka treba pokladať fakt, že si svoje akvárium prerobí po svojom, dôkladne "preorie" substrát a vtedy nechtiac mu "padne za obeť" nejedna akváriová rastlinka. Ak ale vieme tento "neduh" tolerovať, ide o veľmi vďačného chovanca.



Rozmnožovanie: Po kopulácii samička kladie oválne, biele vajíčka, ktoré majú dĺžku 2-3 mm. Z nich sa o 14 dní pri teplote 27 °C liahnu larvy. Nie je známe, že by sa v akváriu úspešne inkubovali a do dospelosti vychovali ulitníky, hoci ku kladeniu vajíčok dochádza. Problém je, že larvy musia prekonať svoj vývoj v brakickej vode, z ktorej potom migrujú do sladkých vôd alebo zotrvávajú v brakickej vode.

Poznámka: Tento druh je možné si zameniť s druhom Vittina turrita, ale tá je o čosi väčšia a nemá na svojej i tak pestro pásikavej ulite výrastky.
Obchodné názvy pre tento druh sú Clithon spec. Tricolor, Spiral Horn Snail, Tricolor Horn Snail, Assorted Horn Snail, Clithon sp. (diadema) souleyetana, Zebra horn Snail a Sun horn snail. V akvaristikách sa tento druh ulitníka začal objavovať až v poslednom čase a pre svoju atraktivitu je to populárny ulitník, ktorý zaujme nejedného nielen skutočného akvaristu.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.1.2014 16:31 | 3 komentáre | 2402x


www.aquabooks.cz zoochov.cz