Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Roček Zbyněk: Kronika zoologického poznávání

Impozantná publikácia, ktorá na svojich 800 stranách zachytáva postavy prírodovedcov, ktorí skutočne zmenili svet prírodovedného poznania. Kto z našich čitateľov sleduje našu stálu rubriku "Prírodovedci, ktorí zmenili svet", tak isto vie, že sa osobnostiam prírodovedného poznania venujeme do ich hĺbky. Ale Kronika zoologického poznávání ide ešte ďalej. Jednotlivé osobnosti sú v knižke zachytené chronologicky v priebehu 36 storočí naprieč ľudstvom ako takým. Na pozadí historických udalostí sú v nej jednotlivo i v súvislostiach predstavené najvýznamnejšie objavy a osobnosti, ktoré výrazne priložili svoju ruku k rozšíreniu znalostí o zoológii.
Treba si uvedomiť, že táto publikácia nie je encyklopedickým súhrnom životopisov týchto osobností, ale ide na jej stránkach predovšetkým o zaradenie ich protagonistov do kontextu doby, o objasnenie vzťahov medzi jednotlivými zástupcami v rôznych oblastiach ľudského bádania a o pochopenie rôznych prístupov k riešeniu problémov a objavovanie nových poznatkov.
Mnoho osobností a udalostí tej doby autor, Zbyněk Roček, popisuje natoľko detailne, že sa častokrát čitateľ na svoje prekvapenie dokonale vnorí do dejín, príbehov daného prírodovedca a prežíva, hoci len ako pozorovateľ, jeho životnú cestu.
Publikácia, u ktorej je škoda, že sa vydala v brožovanom prevedení a isto by si vyžadovala tvrdú väzbu, ktorá odolá systematickej práci s ňou, prináša 181 chronologicky zoradených zásadných objavov a významných udalostí v oblasti zoológie.
Je len škoda, že táto knižka obsahuje iba 11 mien českých a moravských bádateľov i vedcov, ktorí svojou prácou výrazne prispeli k zoologickému poznaniu. Isto by si zaslúžil byť tento výber, ktorý samotný autor označil do určitej mieri ako subjektívny, rozšírený o ďalšie mená zoológov zo súčasnosti i minulosti. Tak vzniká priestor na napísanie a vydanie pokračovania tohto určite impozantného diela.
Knižka by mala, podľa jej anotácie, slúžiť i ako príručka pre študentov, učiteľov, ale som toho názoru, že by rozhodne nemala chýbať v odbornej knižnici žiadneho milovníka živej prírody.

Vydavateľ: Academia, Praha
Rok vydania: 2013
Počet strán: 800
Hrúbka: 47 mm
Edícia: Historie
Rozmer: 160 × 240 mm
Väzba: brožovaná
Hmotnosť: 1440 g
ISBN: 978-80-200-2240-0
Cena: 15,51 - 22,52 €

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.1.2014 09:58 | 0 komentárov | 2653x


www.aquabooks.cz zoochov.cz