Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Helophis schoutedeni - zabudnutý vodný had zo strednej Afriky

Helophis schoutedeni je jediným druhom svojho rodu, pričom pôvodne ho vedecky popísal belgický herpetológ Gaston - François de Witte ešte v roku 1922 ako Pelophis schoutedeni. O dlhých dvadsať rokov po tomto popise sa vytvoril rodový názov Helophis, ktorý založili de Witte a Laurent. Pôvodný popis obsahoval tretinu vzoriek hadov z lokality Léopoldville (dnes Kinshasa), ktoré boli nazbierané v roku 1937 Henrardom. Od tej doby tento druh hada upadol do zabudnutia a dokonca ho vyradili aj z oficiálnych faunistických zoznamov herpetofauny Afriky.

Len v nedávno publikovanej práci (2014) herpetológovia Nagy, Gvoždík a Meirte zverejnili svoje výsledky terénnych výskumov založených na expedícii v Demokratickej republike Kongo, ktoré zhromaždili v júni až júli 2012. Autorom sa podarilo získať jedinca tohto druhu v blízkosti rieky Kongo.

Ekologicky je Helophis schoutedeni vodným druhom hada, ako dokazujú aj jeho dorzálne orientované nozdry, malé oči s guľatou zreničkou a hrubé telo. Aj počas krátkeho chovu v teráriu sa had zdržoval vo vode.
Rod Helophis má morfologickú podobnosť s rodom Hydraethiops.

Zverejnené snímky sú prvé fotografie živého jedinca na svete.

NAGY, Z. T., GVOŽDÍK, V., & MEIRTE, D. (2014). New data on the morphology and distribution of the enigmatic Schouteden’s sun snake, Helophis schoutedeni (de Witte, 1922) from the Congo Basin. Zootaxa, 3755(1), 096-100.

Preklad: (šč)
Fotografie: Václav Gvoždík

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.1.2014 17:31 | 0 komentárov | 2177x


www.aquabooks.cz zoochov.cz