Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Triops longicaudatus (LeConte, 1846)

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Crustacea
Branchiopoda
Notostraca
Triopsidae
Triops

Synonymum: Apus longicaudatus LeConte, 1846

Veľkosť: 4-6 cm
Teplota vody: 20-28°C
pH: 6-8
Tvrdosť: 2-15°dGH
Výskyt: J a S Amerika, USA a Japonsko



Popis: Triops longicaudatus je až 60 mm dlhý kôrovec s telom chráneným hnedým až hnedožlto sfarbeným pancierom (vyskytnú sa jedince aj pestro sfarbené), tvarom mierne pripomínajúc trilobita. Hlava nesie tri oči, z ktorých jedno reaguje na svetlo a pomáha mu pohybovať sa za svetlom. K pohybu mu slúži 140 nôh (nimi aj dýcha) a dlhý chvost rozdelený do vidlice.

Život v prírode: Vyskytuje sa v malých vodných nádržiach s čerstvou, kľudnou vodou, ktoré nie sú príliš hlboké a obsahujú teplú vodu. Niekedy ale žijú i v bahnitej či zakalenej vode. Volne plávu, ale často klesajú a noria sa na dno nádrže, kde neskôr nakladú vajíčka. Sú výbornými a rýchlymi plavcami.



Potrava: Je to všežravec. Pri chove v akváriu mu podávame potravu pre akváriové rybičky alebo jemne nastrúhanú mrkvu či jablká. Každá podávaná potrava ale musí byť dôkladne rozdrvená. Vari najlepšou a prirodzenou potravou pre ne je tzv. zelená voda – mikroskopický fyto a zooplanktón. Pozor na prekŕmenie, následné znehodnotenie vody, ktoré môže skončiť aj smrťou chovaných jedincov.

Chov: Nie je to na priestor náročný druh a vhodné podmienky mu v akváriu napodobníme tým, že na dno akvária dáme piesok a necháme plávať akváriový mach. Chov je vhodný samostatne. Tento druh nemá prakticky žiadne zvláštne nároky na kvalitu vody.



Odchov: Rozmnožuje sa sexuálne, aj ako hermafrodit i parthenogenéziou. Liahne sa z vajíčok, ktoré sa zalejú čistou (pramenitou, mäkkou) vodou a do 2 - 4 dní sa vyliahnu malé jedince, ktoré veľmi rýchlo vyrastú. Za 9 dní sú už schopné sa rozmnožovať. Adultné jedince žijú asi 90 dní.



Poznámka: Zaujímavosťou je, že jeho vajíčka vydržia vo vhodných podmienkach (v prírode dochádza k tomu, že po znáške vajíčok kaluže, kde sa Triops longicaudatus vyskytuje, vyschnú, dospelce uhynú a vajíčka prečkávajú do najbližšieho obdobia dažďov. Po znáške preto je vhodné suché obdobie vajíčkam napodobniť a vysušiť ich. Ale s úspechom sa mladej generácie dočkáme aj keď vajíčka nevysušíme) až 25 rokov.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 25.1.2014 20:26 | 0 komentárov | 3183x


www.aquabooks.cz zoochov.cz