Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Scabies crispata Gould, 1843

ATLAS

BIVALVIA
PALAEOHETERODONTA-UNIONOIDEA
UNIONIDAE
UNIONINAE
Scabies

Synonymá:
Unio mandarinus Morelet, 1863
Unio oblitus Lea, 1870
Unio pellis-lacerti Morelet, 1865
Nodularia persculpta Haas, 1910
Unio scobinatus Lea, 1856
Unio venustus Morelet, 1866

Výskyt: Thajsko, Myanmar, Vietnam, Čína, Laos, Kambodža

Veľkosť lastúry: 4-6 cm
Teplota vody: 20-27°C
pH: 6,5-8
Tvrdosť: 5-30°dGH



Popis: Scabies crispata je veľmi kľudný obyvateľ čoraz viacero dobre zakorenených a zabehnutých nádrží, hoci sa v ponuke akvaristík objavuje len vzácne. Počas dňa je až na sifón zahrabaný v substráte (živý jedinec má len slabo pootvorené lastúry, mŕtvy ich má veľmi otvorené), ale k večeru a v noci sa začína aktívne pohybovať a po svojej svalnatej nohe zanecháva charakteristické stopy v substráte akvária. Aj preto by sme mali tomu prispôsobiť nádrž (preto by mala byť zabehnutá s dobre zakoreneným rastlinstvom) a vybrať k nemu vhodné, neagresívne ryby či krevetky.
Každopádne je to veľmi atraktívne sfarbený druh lastúrnika, ktorý nesie na svojej lastúre pravidelné zelené pruhy na žltobéžovom podklade.



Chov: Scabies crispata je sladkovodný druh lastúrnika, ktorý vo svojej domovine, kde je to bežný druh, obýva piesočné jemné dno. V akváriu o obsahu aspoň 55 litrov vyžaduje primerane účinnú filtráciu, ale prúd ústia filtra nesmie byť prisilný, keďže by nám to mohlo sťažovať podávanie potravy. Tú si lastúrnik loví filtrovaním vody. Ak sa dostatok potravy nenachádza vo vodnom stĺpci, je možné si pripraviť roztok z kvasníc, ktorý pomocou pipety podávame do blízkosti lastúrnika. Vhodné je aj použiť prachovú potravu pre plôdik rýb alebo špeciálnu stravu pre kŕmenie korálov.



Odchov: Podobne ako iný druh lastúrnika, tak aj Scabies crispata má pohlavie oddelené, bez pohlavných znakov. V jarnej populácii tohto druhu sa môžu vyskytnúť aj hermafroditické jedince.
Vajíčka, ktoré sa nachádzajú v tele samice sú náhodne oplodnené spermiami samca, ktoré nasajú z vody. Larvy (glochídie) sú uvolňované do vody a parazitujú na žiabrach rýb. V tomto štádiu zotrvajú zhruba 3 mesiace, až kým sa neusadia na dne. Doteraz nie je ale známe, na akom druhu rýb larvy parazitujú. Treba rovnako podotknúť, že v prípade hromadného napadnutia rýb týmito parazitmi môže dôsť až k ich usmrteniu. Každopádne dospelé jedince tohto lastúrnika nie sú pre rybie osadenstvo akvária nijako nebezpečné a môžu sa stať etologicky zaujímavým, navyše aj atraktívnym obyvateľom ktoréhokoľvek (a to aj nano) akvária.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk



| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.1.2014 19:54 | 0 komentárov | 2810x


www.aquabooks.cz zoochov.cz