Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Androctonus australis (Linnaeus, 1758)

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Chelicerata
Arachnida
Scorpionida
Buthidae
Androctonus

Výskyt: Alžírsko, Egypt, Líbya, Maroko, Palestína, Senegal, Somálsko, Tunis. Obýva vyprahlé miesta, kamenisté pôdy i púštne piesočné duny. Vždy ide o klimaticky drsné oblasti.



Poddruhy:
A. a. garzonii Goyffon and Lamy, 1973
A. a. hector (C. L. Koch, 1839)

Veľkosť: 9 - 13 cm
Vlhkosť: 30-50%
Teplota: 30-35°C, s nočným poklesom na 25°C



Popis: Tento rod zahŕňa celkovo až 7 druhov so 17 poddruhmi.
Sfarbenie tohto druhu je svetlo žlté, až hnedožlté, klepetá a zadná časť tela býva tmavšia, rovnako ako posledné segmenty zadočku a telson. Odtieň sfarbenia sa u jednotlivých jedincov môže líšiť podľa výskytu.
Cez deň sa Androctonus australis ukrýva pod kameňmi, v skalných štrbinách, alebo zahrabaný v piesku, no často sa vyskytuje i v blízkosti človeka a jeho obydlia. Navyše je to silno jedovatý druh, ktorý vo svojej domovine má na svedomí až 80 % úmrtia človeka po jeho bodnutí. Zároveň je aj najčastejšie chovaným druhom rodu Androctonus. Možno ho pomerne ľahko zameniť s iným druhom rodu a to Androctonus amoreuxi.
Ide o nočného a navyše aj plachého tvora, ktorý, ak nie je priamo ohrozovaný či vyprovokovaný, neútočí.



Rozlíšenie pohlavia: Samice sú často omnoho väčšie a robustnejšie, ich klepetá sú naopak štíhlejšie, než u samcov. Rozdieľ medzi jednotlivými pohlaviami je ale pomerne nezreteľný.



Chov: K chovu sa nám hodí púštne terárium alebo plastová nádobka s vrchným uzáverom (dobre tesniacim) o rozmeroch 30×20×20 cm, pričom každého jedinca chováme samostatne. Ako podklad je vhodná vyššia vrstva púštneho piesku, pretože Androctonus australis si s obľubou buduje nory pod stromovou kôrou. Nutná je minimálna vlhkosť, ktorú podávame formou rosenia asi raz mesačne. Podľa niektorých chovateľ by miska s vodou nemala byť súčasťou ubikácie a aj čo sa týka potravy, odporúčajú kŕmiť len skutočne striedmo primerane veľkou potravou (svrčky, šváby a iný hmyz).



Tento druh sa môže dožiť aj viac než 18 rokov.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.1.2014 08:48 | 0 komentárov | 3672x


www.aquabooks.cz zoochov.cz