Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Rhinella yunga - nový druh rodu Rhinella z horského lesa Selva Central v Peru

Nový, pre vedu doteraz neznámy druh ropuchy rodu Rhinella, ktorý zahŕňa oveľa známejší druh R. marina bol objavený v hrabanke opadaného lístia peruánskej lokality Yungas. Toto slovo je široko používané miestnymi obyvateľmi a popisuje ekoregión v horských dažďových pralesoch, pričom sa prekladá ako "teplé údolie".
Nový druh, popísaný ako Rhinella yunga bol pokrstený po mieste jeho objavenia. Štúdia popisujúca objav tohto druhu žaby bola publikovaná v časopise ZooKeys.

Podobne ako mnoho iných príslušníkov Bufonidae má nový druh Rhinella yunga telo sfarbené tak, že pripomína suché lístie v lese, pričom v tom mu napomáhajú aj rozšírené lebečné hrebene a kostné výstupky, ktoré spĺňajú podmienky dokonalej kamufláže. Napriek tomu ale Rhinela yunga je druh odlišný od všetkých príbuzných druhov rodu neprítomnosťou ušného bubienka.

Jiri Moravec, Edgar Lehr, Juan Carlos Cusi, Jesus Cordova, Vaclav Gvozdik. A new species of the Rhinella margaritifera species group (Anura, Bufonidae) from the montane forest of the Selva Central, Peru. ZooKeys, 2014; 371: 35 DOI: 10.3897/zookeys.371.6580

Na snímke: Adultná samica Rhinella yunga z Rio Huatziroki
Foto: J. Moravec

Preklad: (šč) VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.1.2014 18:37 | 0 komentárov | 2757x


www.aquabooks.cz zoochov.cz