Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Blyxa japonica (Miquel) Maximowicz ex. Ascherson & Gürke, 1889

ATLAS

Angiosperms
Alismatales
Hydrocharitaceae
Blyxa

Variety: B. j. var. japonica – B. j. var. recurvifolia

Výška: 7-15 cm
Teplota: 22-(25)28°C
pH: 6-7
Tvrdosť: nie je podstatná, ale odporúča sa 2-12°dKH



Výskyt: Ázia - Japonsko, Kórea, celá južná orientálna oblasť, vrátane Indonézskych ostrovov, nepôvodne sa vyskytuje vo vodách Talianska, kde zarastá vody bohaté na detrit



Popis: Je to krovitá rastlina s čiarkovitými, ostro zahrotenými, vzpriamenými sivozelenými listami, ktoré sú v ružici, prisadlé, mäkké, priesvitné, dlhé až 7 cm či dokonca 15 cm a široké 0,4 cm. Na vystupujúcich olistených stonkách sa u dovezených rastlín často objavia i biele kvety, v akváriu ale len občas a pri dobrých podmienkach kvitne. Je to druh jednoročný, no neustálym rozmnožovaním výhonkov ju možno udržať stále v raste. Nepestujeme ju emerzne.



Pestovanie: Blyxa japonica je vhodný druh na osedenie prednej časti už zabehnutého akvária, kde ju umiestňujeme skôr po skupinkách, ale medzi jednotlivými rastlinkami zachovajme vzdialenosť aspoň 3 cm. Je to stredne náročný, krehký, ľahko lámavý druh vhodný do plytkej vody. Vyžaduje stredne intenzívne osvetlenie, napr. 50 W/100 l (pozor na zariasenie) a hnojenie CO2 i mäkkú až tvrdú vodu. Ako susbtrát je vhodný jemne preosiaty, jemnozrnný piesok, dobre bohatý na živiny.
Rozmnožuje sa bočnými výhonkami, ktoré možno oddeliť od materskej rastliny a presadiť na želané miesto. Pri presádzaní častokrát tieto mladé výhonky vyplávu a trvá, kým sa pomocou svojich koreňov uchytí v substráte.



Pozn.: V akvaristikách sa s ňou možno len občas stretnúť, kedže je, ako sme už uviedli, veľmi krehká a ľahko lámateľná rastlinka. Skôr je šanca na jej získanie u súkromných akvaristov. No ak sa už v ponuke objaví, je pomerne rýchlo predaná, pretože je vyhľadávaná aj na pestovanie v nano akvaristike.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 18.1.2014 12:05 | 1 komentár | 2738x


www.aquabooks.cz zoochov.cz