Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Hertwig Richard Carl Wilhelm Theodor Ritter von (23.9.1850 - 3.10.1937)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Nemecký biológ, brat Oskara Hertwiga sa narodil vo Freibergu. Študoval lekárstvo a prírodné vedy na univerzitách v Jene, Zürichu a v Bonne. Bol žiakom E. Haeckela, C. Gegenbaura a M. Schultzeho, u ktorého bol aj asistentom. Po skončení štúdia pracoval najskôr na univerzite v Jene, potom bol profesorom v Kráľovci (dnešný Kaliningrad), v Bonne a od roku 1885 profesorom zoológie a porovnávacej anatómie na univerzite v Mníchove.
Svoje prvé vedecké diela spracoval spolu s bratom Oskarom a venovali sa výskumom nervovej sústavy mechúrnikov. Bratia študovali vznik a význam strednej zárodkovej blany a mali aj spoločné práce z morfológie a fyziológie buniek.
Ďalšie jeho práce sa zaoberajú výskumom prvokov (koreňonožcov, mrežovcov, nálevníkov) a sasaniek. Publikoval aj knihy o systéme dierkavcov, o telesnej stavbe mrežovcov, o rozmnožovaní nálevníkov a pod.

Das Nervensystem und die Sinnesorgane der Medusen, 1878 ("The nervous system and the sensory organs of the Medusa").

Die Actinien, 1879.

Chätognathien, 1880.

Die Coelomtheorie: Versuch einer Erklärung des mittleren Keimblattes, Jena, 1881 ("The Coelom Theory. Attempt of an explanation of the middle Keimblatt").

Lehrbuch der Zoologie, Jena, 1891 ("Textbook of Zoology"). (Digital edition from 1907 by the University and State Library Düsseldorf)

Abstammungslehre und neuere Biologie, 1927 ("Descending teachings and newer biology").

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 18.1.2014 06:59 | 0 komentárov | 3318x


www.aquabooks.cz zoochov.cz