Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Trachycephalus (Phrynohyas) resinifictrix (Goeldi, 1907)

ATLAS

Animalia
Chordata
Vertebrata
Amphibia
Anura
Hylidae
Trachycephalus

Synonymum: Phrynohyas resinifictrix Lutz, 1973

Výskyt: Južná Amerika: Venezuela, Surinam, Brazília, Francúzska Guyana, kde žije na stromoch, kroch v blízkosti pomaly tečúcich vôd. Na zem zlieza len výnimočne.







Popis: Rosnička včelia, čo je slovenský názov pre tento druh žabky, je pomerne veľký druh žabky aktívnej za súmraku a v noci, dosahujúci veľkosť 6-10 cm. Dospelé žabky sú sbarbené do ľahko sivastej farby s hnedými alebo čiernymi pruhmi a škvrnami, zatiaľ čo juvenilné až mladé jedince sú sfarbené viac kontrastne, najčastejšie bielou a čiernou farbou. S vekom sa ich koža mení a to nielen sfarbením, ale sa stáva aj hrbolatejšia. Prsty sú zakončené veľkými modrozelenými prísavnými terčami. Veľké oči majú zlatavú dúhovku symetricky prerušovanú štvoricou tmavých škvŕn.





Potrava: V závislosti na veľkosti žabiek im podávame svrčky, šváby, červov, mory, muchy, najrôznejší hmyz (nie avšak bodavý), myšie holíčatká. Častokrát potravu prijímali doslova akrobaticky zavesené dolu hlavou a potravu si do tlamky posúvali pomocou predných končatín.











Chov: Pralesné terárium pre tento druh peknej a zaujímavej žabky by malo byť riadne zarastené tropickými rastlinami (kombinácia živých s umelými) s tým, že súčasťou vnútorného zariadenia budú aj konáriky, samorastmi. Na dno radšej umiestnime hrubší piesok a suché lístie. Nemal by chýbať ani bazénik či nádoba s vodou o výške hladiny vody 10 cm. Veľkosť vhodného terária pre párik žabiek je 50x1000x50(DxVxŠ), ktoré často rosíme a teplo zabezpečuje žiarovka (žiarivka) umiestnená mimo samotnej ubikácie.
Teplotu udržujeme v rozpätí 22-28°C s miernym nočným poklesom.







Odchov: Tento druh rosničky v prírode na rozmnožovanie využíva stromové dutiny zaplavené vodou, ktoré samce obhajujú. Pre úspešné rozmnožovanie tejto žabky je nutné napodobniť obdobie sucha a dažďov. V období sucha terárium rosíme iba 3x týždenne, v období dažďov (v prírode november až máj) vlažnou vodou aj niekoľkokrát denne. Po týždňoch častého rosenia premiestime dospelý pár do terária, na ktorého dne je približne 10 cm vody. V teráriu nezabudnime ani na konárik, koreň či rastlinku. K páreniu (amplexu) dochádza v noci, kedy samica vypustí zhluky vajíčok (až 2500), ktoré samec oplodňuje. Vývoj vájíčok je rýchly, vodu s vajíčkami ale musíme prevzdušňovať pomocou akváriového vzduchovacieho motorčeka s kameňom. Za približne 3 dni sa z vajíčok liahnu žubrienky. Im ako potravu podávame sušenú potravu pre akváriové rybky a drobný živý hmyz, napr. octomilky, drobné šváby, svrčky. Žubrienky sa ale živia aj ostatnými nakladenými vajíčkami. K premene v miniatúrnu žabku dochádza za 35-45 dní. Pohlavne dospievajú okolo dvoch rokov a dožívajú sa aj 20 rokov. Samce sú zvyčajne menšie než samice a vydávajú bučivý zvuk.









Pozn.: V nebezpečenstve tento druh rosničky vylučuje kožnými žľazami silný mliečne sfarbený jed. A preto tento druh rosničky nechováme s iným druhom obojživelníka.



Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.1.2014 15:59 | 2 komentáre | 3006x


www.aquabooks.cz zoochov.cz