Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ctenophorus mirrityana - nový príslušník rodu

Novopopísaný druh jaštera Ctenophorus mirrityana sp.nov. (Reptilia: Agamidae) je v súčasnosti známy z dvoch blízkych druhov leguánov zo západného Nového Južného Walesu. Tento druh je príslušníkom komplexu C. decresii, združujúci viacero príbuzných "druhov", ktoré sa vzájomne odlišovali sfarbením i výskytom.
K osamostatneniu druhu Ctenophorus mirrityana a povýšeniu na nový druh došlo na základe morfologických odlišností a aj sfarbením hlavy u samcov i celkovým sfarbením (predovšetkým boky tela), menšou hlavou, dĺžkou nosných otvorov a ďalšími odlišnosťami.
Možno predpokladať, že v budúcnosti dôjde k prehodnoteniu celého komplexu druhov a ich preradeniu do iných komplexov, ktoré dajú základ k vzniku nových samostatných druhov.

McLean, Claire A., Adnan Moussalli, Steve Sass, and Devi Stuart-Fox. 2013. Taxonomic Assessment of the Ctenophorus decresii complex (Reptilia: Agamidae) reveals A New Species of Dragon Lizard from western New South Wales. Records of the Australian Museum. 65(3): 51–63.

Foto: S. Sass
Preklad: (šč) VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.1.2014 14:57 | 0 komentárov | 1914x


www.aquabooks.cz zoochov.cz