Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Broghammerus (Python) reticulatus (Schneider, 1801)

ATLAS

Reptilia
Squamata
Serpentes
Pythonidae
Broghammerus

Synonymá:
Boa reticulata SCHNEIDER 1801
Boa rhombeata SCHNEIDER 1801
Boa Phrygia SHAW 1802
Coluber Javanicus SHAW 1802
Python Schneideri MERREM 1820
Python reticulatus — FITZINGER 1826
Python schneiderii — CUVIER 1831: 96
Python reticulatus — DUMÉRIL & BIBRON 1844: 426
Python reticulatus — BOULENGER 1893: 85
Python reticulatus — SMITH 1943: 109
Python reticulatus — HENDRICKSON 1966: 67
Morelia reticulatus — WELCH 1988
Python reticulatus — KLUGE 1993
Python reticulatus — MANTHEY & GROSSMANN 1997: 429
Python reticulatus — COX et al. 1998: 14
Python reticulatus — MCDIARMID, CAMPBELL & TOURÉ 1999: 179
Broghammerus reticulatus — HOSER 2004
Broghammerus reticulatus dalegibbonsi HOSER 2004
Broghammerus reticulatus euanedwardsi HOSER 2004
Broghammerus reticulatus haydnmacphiei HOSER 2004
Broghammerus reticulatus neilsonnemani HOSER 2004
Broghammerus reticulatus patrickcouperi HOSER 2004
Broghammerus reticulatus stuartbigmorei HOSER 2004 (nom. dub.)
Broghammerus reticulatus — RAWLINGS et al. 2008

Broghammerus reticulatus jampeanus (AULIYA et al. 2002)
Python reticulatus jampeanus — DE LANG & VOGEL 2005
Broghammerus reticulatus jampeanus — RAWLINGS et al. 2008 (by implication)
Python reticulatus jampeanus — KOCH 2011
Python reticulatus jampeanus — WIRTH & GEIGER 2012

Broghammerus reticulatus saputrai (AULIYA et al. 2002)
Python reticulatus saputrai — DE LANG & VOGEL 2005
Broghammerus reticulatus saputrai — RAWLINGS et al. 2008 (by implication)
Python reticulatus saputrai — KOCH 2011

Subspecie:
Broghammerus reticulatus reticulatus (SCHNEIDER 1801)
Broghammerus reticulatus saputrai (AULIYA et al. 2002)
Broghammerus reticulatus jampeanus (AULIYA et al. 2002)



Výskyt: Indonesia (Ambon, Anambas Islands, Babi, Bacan = Batjan, Bali ť, Banda Besar, Bangka, Bankak, Belitung, Boano, Borneo, Buru, Butung, Enggano, Flores, Halmahera, Haruku, Java, Kalimantan, Krakatau, Lang, Lombok, Mentawai Archipelago, Natuna Archipelago, Nias, Obira, Riau Archipelago, Saparua, Seram; Simeulue, Sula Archipelago, Sulawesi, Sumatra, Sumba, Sumbawa, Tanimbar, Ternate, Timor, Verlate, We); Timor-Leste,
Bangladesh [Khan, 1988; Das, 1994];
Brunei Darussalam; Cambodia; India (Nicobar Islands);
Laos; Malaysia (Malaya and East Malaysia, Pulau Tioman);
W Malaysia (fide Grandison 1977), Myanmar (Burma);
Philippine Islands (Basilan, Bohol, Cebu, Leyte, Luzon, Mindanao, Mindoro, Negros, Palawan: Calamian Islands, Panay, Polillo, Samar, Tawi-Tawi, Sulu Archipelago, Itbayat); Singapore, Thailand; Vietnam.

saputrai: Selayar (= Salayar) Island [6.10°S; 120.50°E], south of SW Sulawesi in the Flores Sea (Fig. 1) and SW Sulawesi; Type locality: Selayar Island, Indonesia

jampeanus: With certainty only known from Tanahjampea (7°4S; 120°41E); possibly also on some small neighboring islands, Sulawesi (DE LANG & VOGEL 2006). Type locality: Tanahjampea Island, Indonesia. Mnoho chovateľov tento poddruh neuznáva a pokladá ho len za veľkostne menšiu formu dosahujúcu okolo 3- 4,5 metrov.

Type locality: unknown (fide KLUGE 1993)
Type locality: Rengit, West Malaysia [fide Auliya et al. 2002]

Popis: Jeho farba závisí od pôvodu a jednotlivé varianty môžu vykazovať rôzne farebné kombinácie. Sfarbenie chrbta je zväčša žlté až hnedé s veľkými žltými kosoštvorcovými škvrnami s tmavým okrajom, ktoré dali pytónovi druhové meno. Boky tela sú biele, pokryté čiernymi škvrnami. Brušné šupiny sú svetlé. Hlava býva žltá alebo rovnakej farby ako telo. Cez hlavu sa tiahnu 3 čierne pruhy: jeden stredom hlavy a dva od očí po bokoch až ku krku. Existuje množstvo farebných mutácií a hybridov.



Veľkosť: Podľa literárnych údajov tento druh vo výnimočných prípadoch dosahuje dĺžky až cez 12 metrov, ale najdlhší zmeraný a zdokumentovaný jedinec (zabitý roku 1912 na ostrove Celebes) mal 9,76 m. Zvyčajná veľkosť je ale 5-6 metrov a dosahuje váhy aj 130 kg.
V poslednom období sa v ponukách a chovoch objavili rôzne ostrovné formy, ktoré v dospelosti dosahujú skutočne iba zlomok veľkosti pevninskej formy.

Spôsob života vo voľnej prírode: Broghammerus reticulatus preferuje predovšetkým podmáčané a pobrežné lesné porasty, mokrade, močiare a ryžové polia. Dobre šplhá po stromoch a veľmi rada vyhľadáva vodu, kde často vydrží ležať celé hodiny.

Potrava: Jej korisťou v prírode sú predovšetkým menšie cicavce, vtáctvo alebo plazy, v blízkosti ľudských obydlí uloví aj domácu hrabavú hydinu či menšie chované cicavce. Skutočne mohutný adult si ale trúfne aj na divoké prasa, teľatá byvolov, antilôp, jeleňov či dokonca aj na ľudí (v takomto prípade ale ide o veľmi vzácne prípady typu skôr "sebaobrany", pretože sa človeka zvyčajne bojí a vyhýba sa mu.
Pri chove v opatere človeka mu podávame potravu podľa veľkosti daného chovaného hada (od myší, cez potkany, morské prasiatka, hydinu, králiky...)až po menšie a stredne veľké cicavce. Potravu podávame primeranej veľkosti a v dostatočnom množstve.



Chov: Vzhľadom ku svojej veľkosti je to druh relatívne nevhodný na chov v bytových podmienkach. Možnú výnimku tvoria menšie jedince, ale aj oni za prvý rok života môžu dosiahnuť dĺžku 2-3,5m. Treba si uvedomiť, že je to druh veľmi rýchlo rastúci, ktorý čoskoro prerastie naše podmienky a umiestniť dospelého, urasteného jedinca je dosť veľký problém. Navyše netreba zabúdať, že v tomto prípade je to druh silný, rýchly, dráždivý, agresívny a útočný. Manipulácia s väčším jedincom je náročná a pre jedného človeka aj ťažko zvládnuteľná. Každopádne na chov potrebujeme dostatočne veľké a priestranné terárium, hoci je to druh, ktorý sa pohybuje relatívne málo. Vzhľadom na jeho silu a dĺžku sa absolútne neodporúča začínajúcim chovateľom.
Ak sme sa už rozhodli pre jeho chov, vhodné terárium si zhotovíme z pevných a kvalitných materiálov. Pre jedinca vo veľkosti 6 m odporúčame terárium o minimálnych rozmeroch 3x2x1 m (dxšxv). Samozrejme čím väčšie, tým lepšie. Do terária starostlivo upevníme konáre a korene. Poskytneme mu širokú škálu teplôt medzi 25-35°C s nočným podlesom na 20-23°C. Vyhrievame prostredníctvom topných káblov/podložiek a bodovej žiarovky. Vlhkosť vzduchu udržujeme nad 70%. Dostatočne veľkú nádobu s vodou vložíme do chladnejšej časti terária. Najlepšie bude, keď urobíme vstavaný bazén primerane veľký, aby had mohol celý stočený vo vode tráviť aj hodiny. Ako substrát použijeme lignocel, cyprusovú drť, rašelinu alebo zvolíme hygienický chov v podobe novinového papiera.



Odchov: Pohlavnú dospelosť dosahujú v 4 rokoch veku. Párenie prebieha od októbra do marca. Po 3-4 mesiacoch gravidity samica kladie 25-80 (100) vajec, okolo ktorých sa obtočí a chráni ich svojím telom. Pre dané množstvo vajec volíme skôr umelé inkubovanie. To trvá pri teplote 30°C približne 80-90 dní. Mláďatá kŕmime po prvom zvleku primerane veľkou potravou. Chováme ich pri rovnakých podmienkach ako dospelé jedince. Je nutné sa im venovať, aby si na nás zvykli. Dožívajú sa 20 a viac rokov.

Poznámka: Broghammerus (Python) reticulatus sa bohužiaľ stáva obeťou dopytu po svojej krásne vzorovanej koži (je to jeden z najkrajšie sfarbených hadov). Vo svojej domovine je to druh nemilosrdne prenasledovaný a lovený. Podľa starších údajov len v roku 1985 prešlo cez medzinárodný obchod takmer 680 000 exemplárov a aj v súčasnosti je to veľmi vyhľadávaný druh, ktorý vytvára najrôznejšie farebné i veľkostné aberácie.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.1.2014 10:06 | 3 komentáre | 4235x


www.aquabooks.cz zoochov.cz