Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

República De Cabo Verde, 1986, čistá

Vivaristika na známkach

Krásnu kolekciu štvorice jašterov vydali Kapverdy v roku 1986, pričom nesmierne pekné a verné zobrazenia gekónov a jašterov zhotovil W.L.R. Oliver. Každá zo štvorice známok, až na najvyššie hodnoty umiestnené na aršíku, nesú aj znak WWF. Keď sme už pri aršíku, ten je zaujímavý aj tým, že na ňom nájdeme nápis „Österreichische Staatsdruckerei“, a v strede aršíku je nápis „Unidade Trabalho Progresso“ a „República De Cabo Verde“. Nemenej zaujímavé je, že oba druhy jašterov sú identické s dvojicou vyobrazenou na hodnotovo nižších známkach, ale na aršíku je ich hodnota maximálna, t.j. 50$.
Samotné známky v kolekcii nesú okrem vedeckého názvu príslušného druhu vyobrazeného jaštera, autora, znaku WWF i nápis „Protecção De Espécies Em Via De Extinção“. Všetky štyri zobrazené jaštery sú vyobrazené na pre ten ktorý druh biotopu. Zaujímavosťou samotnej kolekcie je aj fakt iného, odlišného farebného odtieňa zelenej pre hodnoty 8 a o čosi odlišného odtieňa vyblednutej zelenej farby pre hodnotu 10$, ale aj použitie svetlo hnedej farby pre najvyššie hodnoty známok.
Súčasťou tejto kolekcie je aj FDC a Maxim Card. Tie ale autor tohoto článku zatiaľ nevlastní.

Kapverdy sú ostrovný štát v Afrike. Od roku 1975 sú Kapverdy republikou. Ostrovy dostali svoje pomenovanie podľa poloostrova Cap-Vert (čo vo francúzštine znamená Zelený mys), ktorý tvorí najzápadnejší bod kontinentálnej Afriky. Kapverdské ostrovy sa nachádzajú v južnej časti severného Atlantiku, skladajú sa z 10 ostrovov a 5 menších ostrovčekov, ktoré sa zoskupujú do dvoch celkov podľa pozície prevládajúcich vetrov:
Barlavento (severné súostrovie, Návetrné) – Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Sotavento (južné súostrovie, Závetrné) – Maio, Santiago, Fogo, Brava. Všetky ostrovy sú vulkanické, ale iba na ostrove Fogo je stále aktívny vulkán Mount Fogo. Posledný krát vybuchol v roku 1995. Na ostrovoch sú časté erózie pôdy, sucho. Zem má taktiež nedostatok vody a je seizmicky aktívna.

V každom prípade ide o veľmi peknú kolekciu, ktorá si isto nájde svoje zaslúžené miesto u tematicky zameraného zberateľa známok, hoci jej hodnota je vyššia (sám som za ňu dal 56 €).

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Mabuya vaillanti - 8$
Tarentola gigas brancoensis - 10$
Tarentola gigas gigas - 15$
Hemidactylus bouvieri - 30$
Aršík: Mabuya vaillanti - 50$
Hemidactylus bouvieri - 50$




















FDC


Maxim Cards


Platidlo República De Cabo Verde

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 31.12.2013 08:44 | 0 komentárov | 2555x


www.aquabooks.cz zoochov.cz