Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Symbol vianočných sviatkov - vianočná ruža

Vianočná ruža je jedným z kvetov, ktoré sa používajú ako dekorácia pre vytvorenie príjemnej vianočnej atmosféry.

Vianočná ruža alebo aj hviezda (Euphorbia pulcherrima - prýštec najkrajší) pochádza z Mexika. Pôvod používania tejto rastliny ako symbolu vianočných sviatkov pochádza zo 16. storočia z Mexika. Legenda hovorí o dievčatku, ktoré bolo veľmi chudobné a nemohlo dať žiadny dar na oslavu Ježišovho narodenia a tak natrhalo kvitnúce rastliny popri ceste, v tom čase v Mexiku kvitla práve Euphorbia, a odnieslo ich pred oltár do kostola. Okrasné lupene v tvare hviezdy symbolizujú betlehemskú hviezdu a červená farba symbolizuje krv pri ukrižovaní Ježiša.
Rastlina pôvodne rástla v Mexiku a na severnej pologuli, dnes je však rozšírená v trópoch celého sveta. Je to krík alebo strom nižšieho vzrastu, ktorý kvitne nenápadnými žltými kvetmi, okolo ktorých vytvára hviezdicu farebných listeňov. Dnes sú na trhu odrody s krvavo červenými, ružovými, krémovými alebo bielymi listeňmi.
Vo svojej domovine je rozšírená tak ako u nás baza. Je to trváci vždyzelený ker, ktorý dorastá do výšky 1,20 m. V našich podmienkach však do takejto výšky len zriedkavo vyrastie. Listy sú veľké, s pekne vykreslenou žilnatinou. Na vrcholoch výhonkov sú nádherné ohnivočervené, lososovoružové alebo smotanovo biele listene usporiadané do ružíc.

Rastlinu pestujeme vnútri na svetlom mieste bez priameho slnka. Túto dekoratívnu rastlinu môžeme vypestovať aj ako stromček s korunkou, trvá to však niekoľko rokov. Farebné listene sa začínajú vyvíjať koncom jesene. Je to rastlina tzv. krátkeho dňa. Znamená to, že pre vytvorenie farebných listov potrebuje počas ôsmich týždňov len desať hodín denného svetla. Preto ju zakrývame na 14 hodín denne sáčkom z čierneho plastu alebo vedierkom.

Ak chceme, aby rastlina kvitla práve v adventnom čase, musíme s touto procedúrou začať koncom septembra alebo začiatkom novembra. Kvitnutie predĺžime, ak rastlinu umiestnime na chladnejšie miesto. Viac svetla alebo umelé osvetlenie bráni tvorbe púčikov a podporuje tvorbu zelených listov.

Po odkvitnutí nie je nevyhnutné túto rastlinu vyhodiť, ale skúsme ju zrezať asi na 15 cm. Substrát necháme takmer vyschnúť a na mesiac ju umiestnime na svetlé miesto pri izbovej teplote. Potom ju opäť začneme polievať a rastlina začne rásť. Vtedy sa aj odporúča presadiť ju do rovnako veľkého črepníka, aby sa nezaťažovala tvorbou koreňov, ale sústredila sa na tvorbu kvetov.

Zálievka má byť pravidelná, aby substrát celkom nevyschol. Na rastline necháme len päť výhonkov, ostatné odstránime. Z odrezaných častí rastliny vyteká biela mliečna šťava, ktorá je veľmi jedovatá. Vianočnú ružu preto neumiestňujeme v dosahu detí a pri práci s ňou používajme rukavice. Ronenie mliečnej šťavy sa dá zastaviť horiacou zápalkou alebo ponorením do teplej vody. Rozmnožuje sa vrcholovými odrezkami v lete.

Je citlivá na prievan, chladný vzduch a nemá rada cigaretový dym. Nadbytok vody spôsobí opadnutie listov a môže spôsobiť aj vyhnitie koreňov. V dôsledku suchého vzduchu ju napádajú vošky, roztočce a červce.



| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 24.12.2013 07:07 | 0 komentárov | 5243x


www.aquabooks.cz zoochov.cz