Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nepal, 1998, čistá

Vivaristika na známkach

Prostredníctvom dnes predstavovanej filatelistickej tematickej kolekcie navštívime krajinu ležiacu v oblakoch. Aj Nepál totiž vydal zaujímavú kolekciu venujúcu sa plazom.

Nepál, dlhý tvar Nepálska federatívna demokratická republika, je štát v južnej Ázii. Na severe má spoločnú hranicu s Čínou (1 236 km) a na juhu s Indiou (1 690 km). Nepál leží vo vysokých horách Himalájí, ktoré tvoria zároveň aj jeho severnú hranicu. Strednú časť krajiny rozčleňujú vysoké pásma pohorí a úrodné nepálske údolia. Juh Nepálu obsadili nížiny, močiare, trávnaté savany a tropické džungle. Krajinou sa tiahnu Himaláje. Veľké Himaláje tvoria severnú hranicu štátu. V ich hradbe 6 000 – 7 000 m n. m. vysokých štítov leží aj najvyšší vrch krajiny Mount Everest (Sagarmatha, 8 848 m n. m.). Smerom na juh rozčlenujú 4 000, potom 1 500 m vysoké pásma pohorí úrodné nepálske údolia a panvy. Na juhu sú nížiny zvané teraie (Tarái), ktoré pokrývajú močiarmi a vysokotrávnatými savanami spestrené tropické džungle.

Nami predstavovaná kolekcia, pozostávajúca zo štvorice hadov, je zrejme kombináciou fotky a ilustrácie. Skutočne veľmi ťažko sa odhaduje použitá technika na jej stvárnenie. Napr. Kobra kráľovská sa zdá byť fotkou, ale Chrysopelea už nie. No je to len môj subjektívny odhad. Každopádne je to pekná a zaujímavá kolekcia aj po herpetologickej stránke. Pri písaní tohto nášho seriálu sa snažím overiť si (predovšetkým pri ilustrácii) dôverihodnosť autorovho pohľadu na skutočného živočícha pomocou vyhľadávača či knižky. U tejto kolekcii všetko sedí, až na posledného štrkáčovca. Totiž, Trimeresurus karanshahi nemá na známke spomenutý anglický názov v tvare Karan's Pit viper, ale Shah's Bamboo Pitviper. Ale výskyt tohto druhu siaha po Nepál a Himaláje, čo nemožno uviesť pri zvyšných troch druhov, ktorých výskyt síce leží v Ázii, ale priamo na Tibet ak, tak len okrajovo zasahuje, no nikde som u nich nenašiel priamo uvedenú lokalitu Tibet či Himaláje. U Trimeresurus karanshahi je zaujímavá poznámka, že ide o synonymum druhu iného, Trimeresurus tibetanus (Tibetan bamboo pit viper). Je vcelku možné, že anglické názvy sa pre jeden druh používajú hneď dva.

Napriek tomu ide o veľmi zaujímavú kolekciu, ktorá si isto nájde svoje miesto u tematického zberateľa či herpetológa.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Ophiophagus hannah (King Cobra) – R- 1.70
Chrysopelea ornata (Golden Tree Snake) – R. 2
Python molurus molurus (Asiatic Rock Python) – R. 5
Trimeresurus karanshahi (Karan's Pit viper) – R. 10











Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.12.2013 10:10 | 1 komentár | 2366x


www.aquabooks.cz zoochov.cz