Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Varanus panoptes hornii, BÖHME, 1988

ATLAS

Poddruhy: V. p. panoptes STORR 1980
V. p. hornii BÖHME 1988
V. p. rubidus STORR 1980

Varan Hornov bol donedávna zaraďovaný do poddruhového komplexu varana Gouldovho (Varanus gouldii). Po prvýkrát ho popísal nemecký zoológ prof. Wolfgang Böhme v roku 1988.
Hlavným rysom, ktorý odlišuje tento druh od V. gouldii je prítomnosť svetlých a tmavých okrúhlych škvŕn na chrbte. Toto sfarbenie tvorí striedavé pruhy na chvoste, ktorý je tiež odlišný od sfarbenia chvosta u V. gouldii. Poddruh V.s. rubidus má žltú špičku chvosta, podobne ako V. gouldii.


Celkový pohľad

Výskyt: Vyskytuje sa v južnej časti ostrova Papua Nová Guinea a na viacerých menších ostrovoch v Torresovom prielive a Papuánskom zálive.


Varan je zvedavé zviera

Veľkosť: Samce dorastajú do veľkosti 110-140 cm, samice do 85-90 cm. Z celkovej dĺžky pripadá na chvost viac ako polovica. Dospelé samce dosahujú hmotnosť 4-5 kg, samice max. 2 kg.


Portrét

Aktivita: V priebehu dňa trávi veľa času pohybom po zemi, zdržiava sa vždy v blízkosti vodných tokov na savanách alebo vo vlhkých porastoch pri morskom pobreží.



Potrava: Tento varan je veľmi prispôsobivý predátor, živí sa prakticky akoukoľvek korisťou, ktorú sa mu podarí uloviť (myši, potkany, primerane veľký hmyz, vajíčka). Mimo živej potravy často vyhľadáva zdochliny.



Chov: Pri chove tohto varana potrebujeme rozmerné ubikácie. nemala by chýbať ani veľká nádoba na vodu, v ktorej sa tejto varan s obľubou zdržuje. Chov oboch pohlaví je možný, ale treba počítať pri podávaní potravy na ich vzájomnú agresivitu.




Pohľad na jeho robustné nohy s dlhými nechtami



Odchov: V reprodukčnom období samice znášajú 6-20 vajec, ich liahnutie môže v závislosti na teplote prostredia trvať od 160 do 230 dní.
HANINGER-BERLIN (1993) oddelene chová obe pohlavia takmer po celý rok. Rozmnoženiu predchádza hibernácia v dĺžke viac než tri mesiace pri teplote 16-18 °C. Po 14 dňoch po prebudení z hibernácie boli zvieratá umiestnené spoločne, následkom čoho bolo spontánne párenie. Znáška sa objavila za asi 5 týždňov po spárení. Vajíčka boli inkubované pri teplote medzi 26 a 28,5 °C vo vlhkom vermikulite a mladé sa vyliahli po 210-293 dňoch. Mladé varany merali po vyliahnutí cca. 30 cm a vážili asi 27 gramov.



Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.12.2013 14:01 | 0 komentárov | 2016x


www.aquabooks.cz zoochov.cz