Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Brachypelma albopilosum /nový názov Tliltocatl albopilosum/ (Valerio, 1980)

ATLAS

Theraphosidae
Theraphosinae
Nový názov: Tliltocatl albopilosum
Výskyt: Stredná Amerika - Kostarika (niekde sa uvádzajú aj štáty ako Honduras a iné)
Veľkosť: rozpätie končatín 15 cm
Vlhkosť: 70-85%
Teplota: 24-30°C, s nočným poklesom, ale nie pod 20°C
Dĺžka života: Samica sa dožíva aj 15-20 rokov


Samica


Samica


Po zvliekaní

Popis: Základné sfarbenie je hnedočierne s dlhými, kučeravými, svetlými chlpmi.





Potrava: Akýkoľvek primerane veľký hmyz a mláďatá hlodavcov.


Brachypelma albopilosum (po novom Tliltocatl albopilosum) pri príjme potravy

Chov: Brachypelma albopilosum (po novom Tliltocatl albopilosum) bola pre vedu popísaná až v roku 1980, no napriek tomu je to druh medzi teraristami veľmi dobre známy a vyhľadávaný. Na chov sa hodí plastové či sklenené terárium s niekoľkými dýchacími otvormi pre zemné druhy pavúkov. Substrát, ktorým môže byť rašelina či lignocel, udržujeme mierne vlhký, no nesmie chýbať ani napájačka na vodu. Samozrejmosťou sú aj vhodné úkryty z dreva alebo rozbitý kvetináč. Jednotlivé jedince chováme oddelene, spolu ich umiestňujeme len za účelom párenia. Vzájomný kanibalizmus je u tohto druhu bežný.


Samec


Samica


Samica





Odchov: So samotnou kopuláciou nebýva u tohto druhu problém, hoci sa môže objaviť samica, ktorá napadne samca. Každopádne je to mierny druh a to aj pri pokusoch o párenie, kedy umiestnime ku nakŕmenej samici prečerpaného samca, ktorý má typické tibiálne háky. Samotné zoznamovanie oboch pavúkov trvá len pár minút, no i tak odporúčam byť pri ňom. Samička po úspešnom spárení za necelé tri mesiace vytvorí snehobiely kokón s 300 až 1200 vajíčkami. Prvé dve vývojové štádiá prebiehajú vo vnútri kokónu, z ktorého po 6 týždňoch samička vypustí mláďatá von. Tie sa do dospelosti zvliekajú ešte 7 až 11 krát (samček dospieva po 9. zvleku). Mladé jedince taktiež chováme oddelene a kŕmime primeraným hmyzom. Ich rast je za predpokladu dostatočnej vlhkosti a teplote i prísunu potravy relatívne rýchly. Mladé jedince si radi hĺbia do substrátu nory.


Zoznamovanie


Kopulácia




Stavba kokónu


Larvy





Obrana: V tomto prípade ide o mierny druh pavúka, ktorý len málokedy zaútočí, no rád vykopáva pŕhlivé chĺpky zo zadočku. Samotný jeho jed nie je príliš nebezpečný.

Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.12.2013 09:43 | 0 komentárov | 2813x


www.aquabooks.cz zoochov.cz