Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Takmer priesvitná tetra priesvitná, Pristella maxillaris (Ulrey, 1894)

ATLAS

Na prvý pohľad farebne nezaujímavá tetra. Okrem pár žltočiernobielych škvŕn na chrbtovej a análnej plutve a červenkastom sfarbení chvostovej plutve by ste márne hľadali ďalšiu farbu. Niet jej. Na druhý pohľad, keď slnečné lúče dopadnú na sklo akvária, nechcete veriť ani vlastným očiam. Zo "škaredého káčatka" sa zrazu vykľuje dúhovými farbami ozdobená kráska. A hoci jej vnútorné orgány takmer dokonale presvitajú cez brušnú stenu, nie je až tak priesvitná ako by sa mohlo zdať. Svoju krásu akoby cudne zahaľovala závojom tajomna.



Animalia
Chordata
Actinopterygii
Characiformes
Characidae
Pristella
C. H. Eigenmann, 1908
Synonymum: Prisella riddlei, Holopristes riddley, Aphyochanax maxillaris


U tohto jedinca je načervenalé sfarbenie chvostovej plutvy takmer nebadateľné

Výskyt: Južná Amerika: rieky Amazonka a Orinoko, Brazília, Guayana, Venezuela. Bola nájdená aj v brakickej vode
Vek: Zhruba 5 rokov
Veľkosť: 4,5 cm samičky, 3,5 cm samčekovia
Teplota: 22°C - (25) 28°C
pH: 6 - 7
Tvrdosť vody: 12 - 15 °dKH
Veľkosť akvária: minimálne 60 (90) litrov
Potrava: umelá, drobná živá a mrazená



Popis: Pristella maxillaris je drobná, kŕdlovitá, veľmi nenáročná a odolná spoločenská rybka s vyšším telom zo strán stlačeným. Sfarbenie je striebristo lesklé so žltkastým až béžovým nádychom. Špičky análnej a chrbtovej plutvy sú biele s uprostred čiernou a najbližšie k telu žltou škvrnou. Chvostová plutva je načervenalá. Za žiabrami sa nachádza tmavá škvrnka. Samička je plnšia v brušku, je väčšia než drobnejší samček a samičkin plynový mechúr je na konci zaguľatený, sameček ho má naopak zašpicatený.




Pristella maxillaris pod ešte starým názvom Pristella riddlei sa objavila aj na filatelistickej známke

Chov: Túto zaujímavú tetru je vhodné chovať v druhovej alebo biotopnej nádrži (výsek Amazonky či holandských typ akvária) v spoločnosti príslušníkov vlastného druhu (nekupujeme len párik rybiek, ale vždy radšej 6-8 jedincov), ale rovnako ju možno chovať v spoločnosti iných, pokojných, nie temperamentných druhov amazonských rybiek (tetry, sumčeky, pancierníčky, mierne a menšie druhy cichlidiek...). Pri jej chove použijeme tmavé dno, dostatok úkrytov, rastliniek a nie príliš intenzívne osvetlenie. Pri výlove sieťkou v akváriu zvykne tento druh upadať do strnulosti. V chove bol vyšľachtená aj xantorická forma.



Rozmnožovanie: Na vytrenie zostavujeme zaplnenú samičku, ku ktorej dáme jedného samčeka. Pár musí vzájomne harmonizovať, inak k výteru nepríde. Občas je nutné vymeniť samčeka za iného. Vytieracia nádržka nemusí byť veľká (3-5 l), necháme holé dno s vytieracím roštom, zatienime ju a umiestnime do nej jemnolisté rastlinky. Rybky nasadzujeme do vytieračky radšej k večeru. Voda by mala mať 26°C, pH 6,5 až 7, celková tvrdosť do 10°N, uhličitanová maximálne 2°N. Rybky sa vytierajú, pri vzájomnej harmonizácii, spravidla na druhý deň po ich nasadení.
Ikry, ktorých je zväčša 300-500, sa začínajú liahnuť za 24 hodín, poter sa rozpláva za 4 dni. Prvou potravou sú vírnici, nauplie buchaniek, drobné nauplie Artémie.



Pred rokmi bola práve Pristella maxillaris často chovaným druhom tetry, ale s otvorením hraníc a prílevom nových druhov rybiek, ktoré akvarista poznal iba z fotografie, sa tetra priesvitná odsunula do zabudnutia. A to je veľká škoda. Verím, že len čas ukáže, že tento druh milej tetry si plným právom zaslúži plávať v našich akváriách. Pohľad na obrovský, niekoľko hlavový kŕdlik týchto takmer priesvitných rybiek šantiacich v slnečných lúčoch, ktoré prenikli do akvária, sa nevyrovná ničomu inému.

Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.12.2013 17:18 | 0 komentárov | 3211x


www.aquabooks.cz zoochov.cz