Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Blaberus discoidalis, Audinet-Serville, 1839

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Insecta
Blattodea
Blaberidae
Blaberus

Výskyt: Jamajka, Haity, Kuba, Puerto Rico, Panama, Kolumbia, Venezuela, Trinidad a Tobago, Florida, Barbados (pôvod mnou chovaných B. discoidalis)

Veľkosť: až 7,6 cm (5-6 cm), pričom samica je výrazne väčšia, mohutnejšia než menší samček. Pohlavie sa dá rozpoznať aj podľa posledného článku bruška, ktorý samčka má nedelený a výrazne mohutný. Dospelý samček s príchodom večera veľmi často a rád lieta, ale jeho letové schopnosti sú obmedzené a riziko, že nám tento duh švába zamorí byt sú prakticky nulové.


Samička


Samec


Nymfa

Chov: Tento druh pralesného švába, ktorý nedokáže liezť po skle, možno chovať v sklenenej i umelohmotnej primerane veľkej nádobe, podmienkou je udržať v nej dostatočné teplo 27-29°C, nad túto teplotu sa im skracuje život, pod sa pomaličky množia. Zariadenie ubikácie môže pozostávať aj z preložiek na vajíčka, ale nádrž možno zariadiť aj ako výsek pralesa, kedy na dno použijeme rašelinu, lygnocel s prímesou piesku a dubového či bukového suchého lístia, pre lezenie použijeme konáre a širšie plátky kôry, ktorá je podstatná pre správne zvliekanie. Inak hrozí, že adultom sa pri zvleku nedostatočne vyrovnajú krídla, ktoré aj tak často sú napádané inými jedincami v chove a obhrýzané. Samček s poškodenými krídlami sa dosť komplikovane môže zapojiť do procesu rozmnožovania a jeho šanca na spárenie je veľmi malá.



V ubikácii nesmie chýbať plytká nádobka s vodou alebo ju treba často rosiť vlažnou vodou. Na zvýšenie teploty nám postačí žiarovka alebo výhrevný kábel (kľudne aj s termostatom), ktorý umiestnime pod chovnú ubikáciu.
Ako potravu predkladáme akúkoľvek organickú potravu (zelenina, ovocie, granule, pečivo (pozor na splesnivenie!), rastlinné zbytky z kuchyne...
Chovatelia odporúčajú si pripraviť aj nasledujúcu kŕmnu zmes, ktorú tvorí strúhanka, ovsené vločky, granule pre psov či mačky, piškóty, trošku sušeného mlieka. To všetko sa zmieša, vloží do mixéru a rozdrví na prášok. Pridá sa vápnik, vitamíny a s touto zmeskou možno kŕmiť šváby Blaberus discoidalis. Ako doplnok k takejto suchej zmeske ale treba podávať aj zeleninu a ovocie, pre príjem potrebnej tekutiny.

Nádobu na chov švábov raz za čas ale treba vyčistiť a zabrániť tak tvoreniu plesní či iných nežiadúcich chorôb. Vtedy vymeníme chovné zariadenie za nové, vymeníme aj substrát, ktorý časom sa zmení na vrstvu výkalov od švábov, odstránime aj mŕtve či poškodené šváby (tie možno priamo skrmovať).



Chov Blaberus discoidalis sa prakticky ničím nelíši od chovu známejších Blaptica dubia či Blaberus craniifer a pre našich chovancov, ktorým tieto šváby slúžia ako potrava, možno ich chovom priniesť potrebnú zmenu v jedálničku. Samozrejme, že šváby sa nechovajú len ako živá potrava, ale aj ako ideálny modelový objekt pre pozorovanie života za sklom insektária. Isto sa nájde aj taký chovateľ, ktorý si chce vo svojom príbytku vybudovať maličký výsek tropického pralesa - terárium v ktorom sa s príchodom večera bude preháňať hneď niekoľko druhov exotických švábov. Blaberus discoidalis je svojou veľkosťou priam stvorený aj na takýto záujmový chov.

Text a foto: Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.11.2013 10:12 | 0 komentárov | 3963x


www.aquabooks.cz zoochov.cz