Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Trpaslík v akváriu - Corydoras pygmaeus, Knaack, 1966

ATLAS

Zdanlivo prázdne akvárium. Menovka pod ním napovedá, že by malo ukrývať nejakého pancierníčka. No žiadneho nevidno. Ale stačí sa lepšie pozrieť, pristúpiť bližšie k nádržke, zamerať i zaostriť svoj pohľad na priestor medzi kameňmi a akési drobné rybky sú odhalené. Pred nami sa v prúde filtra, na dne akvária ukrýva snáď najmenší korydoras. Corydoras pygmaeus.
Mnoho ľudí a dokonca ani samotný predajca nevie o tomto trpaslíkovi vôbec nič. Pritom v akváriu nie je tento druh novinkou, hoci je v predajniach ponúkaný len občas a pomerne často je zamieňaný s iným drobným druhom Corydoras habrosus. Napriek tomu, že Corydoras pygmaeus je priam ideálny do čoraz populárnejšieho nano akvária.
Poďme si o tomto druhu napísať niečo viac. Isto si to zaslúži.



Svojou veľkosťou 2,5 - 3 cm a po aklimatizácii neustálym pohybom vo všetkých stĺpcoch akvária pôsobí úplne odlišným dojmom, než ako ostatné druhy pancierníčkov, ktoré zväčša sa zdržujú pri dne.



V prírode obýva vody Brazílie, Peru i Ekvádora, no v niektorej literatúre sa u tohto druhu uvádza jeho endemizmus z vôd Rio Madeira v Brazílii.
Jeho nároky na chov sú skutočne minimálne a vari najlepšie urobíme, ak ho budeme chovať v menšej skupinke o aspoň 6-8 jedincoch. Odvďačí sa nám po svojom a nebude vždy ukrytý kdesi v rastlinstve.

Ak sme sa rozhodli pre jeho chov v našom malom akváriu (napr. 45x30x30 cm) - skutočne mu vyhovuje aj už spomenuté nano akvárium či krevetkárium, bude vhodné, ak na dno akvária dáme dobre prepratý jemný piesok alebo štrk bez ostrých hrán. Samotné zariadenie možno ponechať na fantázii a vkuse chovateľa, ale najvhodnejšie je, ak ku Corydoras pygmaeus vyberieme tiež mierumilovné a pokojné druhy rybiek a samotné akvárium necháme dobre zarásť rastlinstvom, no so zreteľom na dostatok miesta pre rozplav týchto trpaslíkov. Hladinu akvária možno sčasti pokryť plávajúcim rastlinstvom. Popri tom ale treba myslieť na fakt, že predovšetkým pri kŕmení títo drobčekovia radi podnikajú prudké a pravidelné nájazdy po vzduch práve na hladinu vody.



Na potravu je tento trpaslík vskutku nenáročný a odvďačíme sa mu tabletami, vločkami mäsitej i rastlinnej stravy. Radosť mu isto urobí mrazená či dokonca živá potrava, ktorú tak dlho dokáže "dolovať" spomedzi kamienkov na dne nádrže, až kým sa mu to nepodarí. Aj preto volíme dno bez ostrých hrán.

Vodu pre Corydoras pygmaeus pripravíme neutrálnu, stredne alebo menej tvrdú. Teplota by sa mala pohybovať v rozsahu 22-25°C. Je ale nutná pravidelná výmena vody, dusičnany by mali byť optimálne 20 mg/l., pH 6-8, 2-15 °dGH.



Ku treniu u Corydoras pygmaeus môže prísť každé 4 týždne, pričom samička, ktorá je o čosi zavalitejšia než štíhlejší samček, v priebehu pár dní nakladie až 100 ikier. Trenie u nich prebieha v klasickej "T" pozícii potom, čo si samička vybrala a očistila vhodné miesto k nalepeniu ikier. Takým miestom sú najčastejšie steny akvária, veľké listy rastlín, filter, samorast atď. Znížiť teplotu pre trenie ale netreba.

Samička lepí ikry po jednej, sú o veľkosti 1,5 mm, silno lepkavé, sivasté. Pri teplote 24°C sa poter liahne za 4-6 dní, za ďalšie dva dni sa rozpláva. Pri výdatnej potrave, ktorú tvorí planktón, mikry, artémie, grindal a neskôr aj sekané nitenky, rastie veľmi rýchlo. Pohlavne dospieva už po 3 mesiacoch.

Pevne verím, že trpaslík s nepokojnou, no veselou dušou, Corydoras pygmaeus si postupne nájde svoju cestu do našich akvárií. A to nielen u priaznivcov miniatúrií v ríši akváriových rybiek.

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: net, rôzne zdroje a (šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.11.2013 10:17 | 0 komentárov | 3171x


www.aquabooks.cz zoochov.cz