Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nannostomus beckfordi, Günther, 1872

ATLAS

Animalia
Chordata
Actinopterygii
Characiformes
Lebiasinidae
Synonymum:
Nannostomus anomalus Steindachner, 1876
Nannostomus aripiragensis Meinken, 1931
Nannostomus aripirangensis Meinken, 1931
Nannostomus beckfordi anomalus
Nannostomus beckfordi aripirangensis
Nannostomus beckfordi surinami Hoedeman, 1954
Nannostomus simplex Eigenmann, 1909
Výskyt: Južná Amerika, Amazónia, Guyana, povodie Rio Negro
Biotop: Rybky obývajú pomaličky tečúce vody s veľmi hustým zárasto vodných rastlín
Veľkosť: 65 mm, pričom samec je štíhlejší, o trošku menší a má bielo sfarbené končeky brušných plutiev s červenou análnou plutvou.
Dĺžka života v akváriu: cca. 5 rokov
Teplota: 24°C
Doporučený minimálny počet jedincov z druhu: 6 a viac kusov
Minimálna veľkosť akvária: 30 litrov



Potrava: Nannostomus beckfordi je všežravec a ako taký loví drobnú živú a mrazenú potravu, ktorú uprednostňuje, no nepohrdne ani s vločkovým alebo tabletovým krmivom



Odchov: Ryby je ideálne nechať vytierať v malej nádržke, do ktorej sme umiestnili jemnolistú rastlinu a trecí rosť. Voda by mala byť mäkká 1 - 2 °N, kyslá pH okolo 6,0 a s nízkou vodivosťou 60 - 70 µS, vhodné je dodať aj rašelinový výluh. Z jedného výteru je možné získať až 200 ikier. Mladé rybky sa liahnu za 30 – 40 hodín a za ďalších 6 dní sa už rozplávu. Poter kŕmime najjemnejšou živou potravou ako sú vírníci, nálevníci a artémie. Rodičov hneď po nerese ale oddelíme, pretože požierajú svoje ikry.



Znášanlivosť: Nannostomus beckfordi je vcelku mierumilovná, kŕdľová rybka, vhodná do spoločenských akvárií s drobnými druhmi rybiek. Pri ich chove v malom akváriu sa ale zaznamenala plachosť, ľakavosť a aj neznášanlivosť a to dokonca aj voči krevetkám. Nie zriedkavé bolo, ak drobnoústka Nannostomus beckfordi pri umiestnení v malom akváriu alebo nádobke vyskočila z nej, preto treba nádrž s nimi dôkladne zakryť (Hoffmann, ústna informácia). Preto jej vytvoríme dostatok úkrytov v podobe jemnolistých rastlín, samorastov a kedže sa väčšinu času zdržuje u hladiny, plávajúce rastliny tiež sú veľmi vhodné. Ideálne je aj tmavšie dno.



Rybka nie je príliš vhodná pre začiatočníkov, ktorí nedokážu zaistiť čistú vodu s dobrou filtráciou.
Aj u tohto druhu je charakteristické rozdielne sfarbenie cez deň a v noci.

Každopádne Nannostomus beckfordi predstavuje pri dodržaní všetkých základných podmienok skutočne vhodný druh na chov pre skúsenejších akvaristov. Svojím pestrým sfarbením a ideálnou veľkosťou si isto dokáže nájsť miesto v čoraz populárnejšom odvetví akvaristiky - nanoakvaristiky.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.11.2013 16:32 | 0 komentárov | 2675x


www.aquabooks.cz zoochov.cz