Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Kassina maculata (Duméeril, 1853)

ATLAS

Čeľaď: Hyperoliidae, Laurent, 1943
Rad: Anura
Výskyt: Afrika - od strednej Keni po severovýchodnú časť Južnej Afriky cez tanzániu, na juhu Malawi, na východe Zimbabwe, Svazijsko a Mozambik
Veľkosť: Samec dorastá do 65 mm, samica až do 68 mm
Teplota a vlhkosť: 22-25°C, 70-80%
Vek: 15 rokov
Aktivita: súmračná až nočná
Potrava: drobný hmyz, dážďovky

Pohlavný rozdieľ: Samec má na hrdle zreteľnú tmavo sfarbenú kruhovú žľazu a je o poznanie menší i štíhlejší



Chov a odchov: Kassina maculata možno chovať v pároch i skupinkách, ale pre pár nám postačí pralesné terárium o veľkosti 40x40x40 cm. Ako substrát možno použiť cca. 10 cm vrstvu rašeliny či hlinu s prímesou piesku. Nezabudnime pridať aj misku s vodou a vytvoriť dostatok úkrytov z kôry, samorastov či kameňov (tie nezabudnime dostatočne zabezpečiť). Tieto rákosničky veľmi radi a dobre šplhajú, preto uvítajú aj konáriky a živé rastliny.
Odchov tohto druhu žabky je otázny, chýba akýkoľvek údaj, no v prírode sa začiatok rozmnožovania zrejme viaže na silné dažde, kedy sa vodou naplnia periodické tône. Samec plávajúci na hladine vtedy začne hlasno vydávať zvláštny hlas, ktorý môže pripomínať zvuk praskajúcich vzduchových bublín. Samica kladie do vody na ponorené rastliny svoje vajíčka v dvoch až troch žnáškach, ktorých môže byť aj 400. Žubrienky pred metamorfózou dosahujú aj 130 mm a je pre ne charakteristický veľmi vysoký chvostový lem. Metamorfóza sa dostavuje za 2 mesiace vývoja.



Poznámky: Pre tento druh žabiek je zaujímavé ochranné správanie sa, ktoré pozostáva z postoja so zodvihnutou zadnou časťou tela, čím sa mierne zväčší jej veľkosť, a zakrytie si prednými končatinami hlavy a očí.

Kassina maculata je v teráriu vďačným chovancom. Na Slovensku je ju možno vidieť v Zoo Bojnice.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.11.2013 08:46 | 0 komentárov | 3433x


www.aquabooks.cz zoochov.cz