Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pseudepidalea boulengeri (Lataste, 1879) v teráriu

Tento druh ropuchy sa mi podarilo získať do svojho chovu v roku 1997 od priateľa, vedúceho teraristického krúžku CVČ v Prievidzi.
Pôvodne som u neho zakúpil štyri jedince ropuchy zelenej poddruhu Pseudepidalea (Bufo) viridis údajne poddruhu arabicus, ale po niekoľkých týždňoch chovu som bol presvedčený, že jeden exemplár z tejto skupiny ropúch nepatrí k ropuchám zeleným. Na túto skutočnosť ma upozornil aj levický terarista Szabo pri jednej z návštev u mňa. Na základe porovnávania sfarbenia i pôvodu daného jedinca (Maroko), sme určili tohoto odlišného jedinca za Bufo sp. mauretanicus, ale až neskôr sa preukázalo, že ide o omyl a tento jedinec má oveľa bližšie k druhu Pseudepidalea boulengeri, ktorého synonymum je Pseudepidalea viridis (Laurenti, 1768).



Samček ropuchy Pseudepidalea boulengeri dosahoval v mojom chove veľkosti 13,7 cm a tento druh má pôvod v Alžírsku, Egypte, Taliansku, Líbyi, Maroku, Španielsku, Tunisku a Sahare.
Sfarbenie daného jedinca bolo veľmi podobné našej ropuche zelenej, Pseudepidalea (Bufo) viridis, iba škvrny na svetlom podklade neboli sýto zelené, ale načervenalé na horčicovo - červenkastom podklade. Intenzita žltého sfarbenia u tohto jedinca však bola predsa len o čosi nižšia.



Chovaný jedinec ropuchy údajne pochádzal z Maroka, podobne ako trojica spolu s ním získaných ropúch zelených poddruhu Pseudepidalea (Bufo) viridis sp. arabicus.
Samčeka ropuchy Pseudepidalea boulengeri som choval v spoločnosti trojice ropúch zelených poddruhu Pseudepidalea (Bufo) viridis arabicus v teráriu o veľkosti 50 x 40 x 30 cm, neskôr som tieto dva druhy žiab umiestnil do biotopného terária o veľkosti 120 x 60 x 60 cm do spoločnosti dvoch párov ropúch leopardích, Bufo regularis. Obe teráriá, v ktorých som choval samčeka ropuchy Pseudepidalea boulengeri boli zariadené na polosuchý spôsob chovu, pričom som na dno terária použil menšiu vrstvu riečneho piesku, štrku menšej zrnitosti, rašeliny a dubového lístia. Na dno som porozmiestňoval aj menšie a väčšie kusy stromovej kôry, väčšie vykotlané korene, pomocou ktorých som vytvoril dostatočný počet úkrytov. Nechýbala ani 15 litrová nádoba s obdeň menenou vodou. V nej sa žaby pomerne často, predovšetkým v noci zdržovali. Do nádoby s vodou som umiestnil aj umelé vodné rastliny, ktoré tak vytvárali úkryt vo vodnom prostredí. Dno tejto nádoby sa mierne zvažovalo, čím vytváralo rozdielne vysokú hladinu vodného stĺpca a umožňovalo žabám sa zdržovať aj na plytčine.



Ropucha Pseudepidalea boulengeri bola, podobne ako ostatné s ňou umiestnené žaby, aktívna prevažne vo večerných až nočných hodinách, kedy samček tejto žaby vydával pomerne príjemný zvuk podobný našej ropuche zelenej Pseudepidalea (Bufo) viridis.
Cez väčšinu dňa sa samček zdržoval v úkrytoch, alebo zotrvával zahrabaný v substráte. Terárium som vyhrieval 60 W žiarovkami, čím teplota vystúpila pod zdrojom až na 30 - 35 st.C. V ostatných častiach nádrže som nameral teplotu v rozpätí 25 - 30 st.C. Túto časť ubikácie som ale udržoval takmer denným rosením oveľa vlhšiu.
Potravu tomuto samčekovi tvoril najrozličnejší hmyz vo veľkosti od svrčka až po saranču Locusta migratoria, dážďovky, pričom mnou chovaný samček prijal aj niekoľkodňové, ešte neosrstené myšky.


Pseudepidalea (Bufo) viridis vyobrazená na švédskej známke

Môj chovanec bol veľmi krotký, častokrát som ho umiestňoval na balkón (do tieňa) do spoločnosti iných druhov žiab, ale napriek tomu nikdy neprijal predloženú potravu mimo terárium, pričom som takto neraz kŕmil iné ropuchy či rosničky.

Žiaľ, nepodarilo sa mi k nemu získať aspoň jednu samičku. V mojom chove žil ešte do roku 1999 a nebyť jeho nešťastného skonu, bol by žil v mojom teráriu ešte aj v súčasnosti.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.10.2013 21:22 | 0 komentárov | 2662x


www.aquabooks.cz zoochov.cz