Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Cleithracara maronii (STEINDACHNER, 1881)

ATLAS

Kmeň: Chordata
Trieda: Actinopterygii
Rad: Perciformes
Čeľaď: Cichlidae
Podčeľaď: Cichlasomatinae
Rod: Cleithracara
Synonymum: Acara maronii Steindachner 1881; Aequidens maronii (Steindachner 1881)
Výskyt: Pôvodný jej popis pochádza z Francúzskej Guyany, ale vyskytuje sa aj vo vodách štátov Surinam, v delte Orinoko, Maroni, Venezuela a na ostrove Trinidad, s kade bola popísaná až v roku 1960.
Veľkosť: Samec 90 – 110 (150) mm; samička 55 – 75 mm
Akvárium: Najmenšia veľkosť nádrže 90x30 cm. Obýva predovšetkým spodnú časť vodného stĺpca, nocuje u dna.
Teplota: 21 – 24°C, pri odchove 24 - 26°C
pH: 4.0 – 7.5, pri odchove 6,0
dGH: 5 - 15 °N
Vek: Je to dlhoveký druh, ktorý sa môže dožiť aj 10 rokov.
Do Európy bola importovaná po prvý krát v roku 1936.

Súčasné vedecké rodové pomenovanie tejto rybky je zložené z gréckeho „kleithron” (zámok) a acará (názov pre cichlidy v indiánskom jazyku Guaraní), je odvodené od anglického mena „keyhole” cichlid (key – kľúč, hole – dierka), ktoré vzniklo podľa škvrny v zadnej polovine chrbátu, často pripomínajúc kľúčovú dierku pre dózický kľúč. Druhové označenie má pôvod podľa rieky Maroni, kde sa tiež vyskytuje.

Cleithracara maronii je jediným zástupcom svojho druhu v rodu Cleithacara, ktorý vytvorili ichthyológovia Kullander a Nijssen v roku 1989.



Obýva vody s nízkou hladinou, pomaly tečúce alebo aj stojaté čierne vody s pH 4,0-5,0. Substrát v týchto vodách tvorí najmä opadané lístie, konáre, korene stromov, ale aj vodné rastliny rodov Cabomba, Marsilea či Pistia, kde sa, napr. vyskytujú druhy ako sú Hemiodus unimaculatus, Leporinus friderici, Erythrinus erythrinus, Nannostomus beckfordi, N. harrisoni, N. marginatus, Pyrrhulina filamentosa, Carnegiella strigata, Gasteropelecus sternicla, Characidium pteroides, Gnathocharax steindachneri, Hemigrammus bellottii, H. iota, H. ocellifer, H. rodwayi, H. stictus, Moenkhausia collettii, Myloplus rubripinnis, Brachychalcinus orbicularis, Platydoras hancockii, Doras micropoeus, Trachydoras microstomus, Pimelodus blochii, Callichthys callichthys, Corydoras punctatus, Megalechis thoracata, Hypostomus hemiurus, Loricaria cataphracta, Steatogenys elegans, Anablepsoides stagnatus, Poecilia parae, Acaronia nassa, Apistogramma steindachneri, Geophagus surinamensis, Krobia guianensis, Colomesus psittacus.



Rozlíšenie pohlavia: Samček je väčší, mohutnejší a má predĺžené chrbtové a análne plutvy. Samička je viditelne menšia a je plnšia v brušku. Samček má naznačený tukový hrbol na hlave.

Popis: Jej telo je krátke, vysoké, zo strán stlačené, žltohnedé s nádychom lesklého zelenomodrého odtieňa. Pod chrbtovou plutvou je tmavá škvrna lemovaná žltým mesiačikom, od ktorého sa smerom k hlave tiahne čierný pruh.
U tohto druhu je výrazná farbomena medzi dennou a nočnou fázou, ale k nej dochádza aj podľa momentálnej nálady či postavenia jedinca v skupine.

Potrava: Akara hnedá sa živí najrôznejším druhom organickej stravy, pri chove v akváriu si vystačíme s bežnou stravou, či už sušenou alebo aj tabletami a mrazenou, no podstata je, aby to bola pestrá a vyvážená strava.



Akvárium vyžaduje v podobe väčšej nádrži, pričom ju môžeme osadiť ľubovolne, voda by mala byť makká, mierne kyslá. V nádrži je potrebné vytvoriť aj tmavé miesta, ktoré akara hnedá rada vyhľadáva.
Jej odchov nie je náročný, len sa môže objaviť agresivita chovného páriku v snahe ochrániť svoje ikry, ktorých môže byť až 400, či mlaď. Po vytrení na kameň či koreň obaja partneri sa spoločne starajú o znášku, ktorú ovievajú, odstraňujú z nej nečistoty a skazené ikry. Za 3-5 dní sa vyliahne poter, ktorý má veľký žĺtkový vak a na tele drobné čierne znaky. Následne rodičia na vhodnom mieste vyhĺbia v piesku jamku pre plôdik, ktorý sa za ďalších 3-5 dní rozpláva. Mláďatá prijímajú primerane veľkú živú, mrazenú ale i umelú potravu.

Ide o pokojný (nie však v období rozmnožovania), majestátny a svojím spôsobom aj pekný druh cichlíd, ktoré menia svoje sfarbenie z denného na nočné. Navyše je pre ne typický rodinný spôsob života a starostlivosti o potomstvo a každému akvaristovi pri dodržaní základných podmienok isto spraví radosť v akváriu. Práve jej nie príliš atraktívne (uhol pohľadu) sfarbenie z nej robí druh, ktorý zaujme len skutočného milovníka cichlíd.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.10.2013 16:06 | 2 komentáre | 3393x


www.aquabooks.cz zoochov.cz