Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Schott: Tropical Fish Handbook, Gold Fish and 31 Popular Tropicals Illustrated and Described

Z knižnice akvaristu

Schott: Tropical Fish Handbook, Gold Fish and 31 Popular Tropicals Illustrated and Described
Sevent Edition
New York
rok vydania: 1950
strán: 36
brožovaná

Ochotou priateľov Krčeka a Slabocha sa mi pred rokmi podarilo získať túto malú, ale o to zaujímavejšiu knižôčku, ktorá zastáva v mojej rozsiahlej odbornej knižnici svoje miesto. Podľa Ex librisu na vnútornej druhej strane tejto knižôčky viem, že pochádza z pôvodnej zbierky iného nášho akvaristu p.Otakara Litomiského. Ten, ako sa v jednom zo svojich článkov publikovaných v legendárnom "ATčku" vyjadril, zbieral aj pred 2.svetovou vojnou akvaristickú literatúru, ktorú po svojom návrate z frontu našiel zničenú. A tak musel začať vo svojej vášni od nuly. Napriek tomu sa mu podaril malý zázrak a mnoho knižiek, ktoré našli svoje trvalé miesto v mojej knižnici má na svojich stránkach Ex libris v podobe otakárka, čiže pochádza práve od Otakara Litomiského.





Pred nami sa aj vďaka tomu nachádza knižôčka či skôr brožúrka popisujúca 31 druhov tropických akváriových rýb. Ale nielen ich. V záhlaví knižôčky sa dozvedáme, že máme pred sebou v poradí jej 7 vydanie z roku 1950. Na internete sa mi podarilo nájsť aj jej ďalšie vydania z roku 1953 či 1945. Podľa textu "A book of practical information for the beginner, containing ilustrations and descriptions of tropical Fish, Goldfish, Scavengers, Turtles and Aquarium Accessories", sa táto naša knižôčka zaoberá praktickými informáciami pre začiatočníkov, obsahujúcich ilustrácie a popisy tropických rýb, zlatých rýb, no aj korytnačiek a akváriového príslušenstva.





Už na druhej strane sa pred nami otvára detailný popis tela rýb, starostlivosť o akvárium, rastlinky do akvária, najrôznejšie pôvodné druhy rýb, bezstavovcov i obojživelníkov, ktoré prichádzajú v úvahu na chov.
Na stránkach 7 až 29 sa nachádza množstvo údajov o jednotlivých druhoch rybiek vhodných na chov v akváriu. Cez živorodky (Heterandria formosa, Lebistes reticulatus, Xiphophorus helleri, Platypoecilia variatus, Mollienisia latipinna, Black Mollienisia), mrenky (Oryzias latipes, Danio rerio, Pearl danio, Danio malabaricus, Barbus conchonius, B.sumatranus, everetti, semifasciolatus (i var. Schuberti), nigrofasciatus) a nevynechali sa ani ďalšie druhy rybiek ako Aphyocharax rubripinnis, Ctenobrycon spilurus, Hyphessobrycon flammeus, Hemigrammus caudovittatus, Pristella riddlei, Hemigramus ocellifer, H. unilineatus, Hemichromis bimaculatus, Pterophyllum scalare, Aequidens latifrons, Haplochromis strigigena, Etroplus maculatus, Trichogaster trichopterus, T. sumatranus, Colisa lalia, Macropodus opercularis, Betta sp., Panchax parvus, Rasbora heteromorpha, Corydoras paleatus, Tanichthys albonubes a ďalšie. Tento zoznam nie je samozrejme úplný, no v knižke k mnohým z nich nachádzame aj ilustrácie (pérovky) a údaje ako je ich domáci americký názov (napr. White cloud mountain fish), údaje o veľkosti, teplote, chove a aj rozmnožovaniu. Je zaujímavé, že všetky názvy sú písané veľkým písmom, teda sa nerozlišuje medzi rodovým (to sa píše s veľkým prvým písmenom) a druhovým (malým písmenom) názvom.



Ako podtitulok knižôčky sľubuje, nezabudlo sa ani na už vtedy obľúbené vodné korytnačky, hoci je im venovaných len pár riadkov a jednoduchý náčrtok zariadenia akvaterária.
Oproti tomu je 6 stránok venovaných potrave a jej získavaniu pre tropické rybky. Nechýba ani stručný návod na aklimatizáciu akvária a rybiek i podrobný Index druhov uvedených v tejto knižôčke.



Každopádne sa nedá spochybniť potrebná osvetová náplň a poslanie tejto knižky, ktorá, ako mnoho iných, isto posunula dopredu akvaristiku či vivaristiku ako takú. A to nielen v USA. Tomu napomohli aj pekné ilustrácie nielen rybiek, no predovšetkým údaje o ich chove. To, že sa knižka musela stretnúť s veľkým, pozitívnym ohlasom u širokej verejnosti svedčí aj množstve vydaní, ktoré uzreli svetlo sveta.





Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.10.2013 09:52 | 0 komentárov | 3121x


www.aquabooks.cz zoochov.cz