Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Lampropeltis triangulum campbelli, Quinn, 1983

ATLAS

Colubridae
Výskyt: Obýva aridné oblasti južného Pueblanu, západne k východnému Morelos. V literárnych prameňoch sa uvádza aj výskyt južne k severnej Oaxake v Mexiku, no skutočný výskyt bude v budúcnosti zrejme upresnený.
Veľkosť: 80 - 120 (95) cm
Veľkosť znášky: 5 - 14 vajíčok
Sfarbenie: čierne, biele, červené prúžky (14-18)
Farebné mutácie: Apricot (Orange), hypoamelanistic, Bi-color, Sock head, Oreos, Haloween

Je to po príbuznej L.t.sinaloae jeden s najznámejších a najdostupnejších poddruhov koráloviek u nás. Je to pomerne plachá korálovka, ktorá sa snaží dostať z rúk čo najrýchlejšie, ale ide o bezproblémového hada, ktorý nám bude robiť radosť práve svojím atraktívnym sfarbením. Jasné farby a kombinácia čiernych, červených a bielych pruhov ju odlišujú od ostatných koráloviek. Priemerne je 16 červených, 32 čiernych a 16 bielych prúžkov. Na chvoste 5 čiernych a 5 bielych bez červenej. Biele pruhy sú široké, mierne zúžené uprostred tela; prvý za hlavou je širší než ostatné. Hlava je čierna s bielou škvrnou v tvare písmena U na čele, no tá sa vyskytuje iba u niektorých jedincov. Prevažná väčšina jedincov má škvrnu rôzno tvarovanú, redukovanú do jednej alebo viac bodiek alebo môže táto škvrna i úplne chýbať. Brucho je čierno-biele a asi polovica červených pruhov na bruchu je nekompletná. Biele šupiny nemajú na sebe čierne bodky. Dorzálií je 21 - 23 radov, ventrálií 196 - 220, subcaudálií 40 - 49, supralabiálií 7 - 8, infralabiálií 7 - 9.







Svojou povahou je to poddruh pomerne temperamentný a dosť nervózny. Pri manipulácii v ruke je pravidlom, že mláďatá i dospelci sa snaží vyslobodiť krútením tela dosť často za mohutnej defekácie. Inak je to ale bezproblémový had.
Je to nočný živočích, predovšetkým v horúcich letných dňoch, ktorý sa ukrýva v najrôznejších norách alebo pod vhodnými kameňmi.
Jej potravu tvoria hlodavce, vtáctvo i obojživelníky či bezstavovce a uloví i ostatné hady vrátane aj tých jedovatých.







Chov: Terárium o veľkosti napr. 60x40x40 cm im odporúčam suché, vlhčiť iba pri zvliekaní, teplota 25-28 °C s miestami teplejšími a chladnejšími s väčšou miskou na kúpanie, ktoré tento druh vyhľadáva obzvlášť rád.







Odchov: Po asi 10 týždňovom zimovaní pri teplote 8-12°C začneme navykať na vyššiu teplotu a výdatne kŕmiť. Asi po mesiaci sa začnú zvliekať a vtedy dávame k samčekovi samičku na spárenie. Párenie môže trvať niekoľko dní aj týždňov. Po párení samičku výdatne kŕmime, až sama prestane prijímať potravu asi po mesiaci od párenia. Samička sa zvlečie a po asi 14 dňoch nakladie do vlhkého substrátu 5-12 kožovitých vajíčok 3,5-5 cm veľkých, ktoré preložíme do inkubátora. Pri teplote 28-29°C sa začnú malé hadíky liahnuť po 60-75 dňoch. Po vyliahnutí sa mláďatká asi o týždeň začnú zvliekať a po zvlečení je čas na prvé kŕmenie. Na večer vložíme 1 dňové holíča do krabičky s hadíkom a necháme až do rána, niektoré jedince si vezmú prvú potravu na prvý krát, iným to trvá dlhšie. Ak to nepomôže, na druhú noc mláďatku predložíme usmrtené holíča s nastrihnutou hlavičkou a ak ani to nezaberie, tak to skúsime o týždeň a ak nezačne ani po 3 týždňoch žrať, je treba ich nakŕmiť násilne striekačkou, na ktorej je natiahnutá hadička, ktorá sa zmestí cez krk. Mnoho chovateľov odporúča nasledovný postup: Do striekačky sa dá kuracie mäso rozšľahané s vodou. Do hadíka sa vtlačí mäso s mierou a striekačka sa vytiahne z tlamky. Potom sa sleduje či bude mláďa potravu prehĺtať, alebo sa bude snažiť ju vyvrátiť. Následne mu musíme pomôcť potravu posunúť do žalúdka jemným masírovaním. U tohto poddruhu nebol spozorovaný kanibalizmus, ale napriek tomu sa odporúča samostatný chov mláďat, u ktorých sa môže stať, že pri kŕmení jedno pohltí druhé mláďa.





Lampropeltis triangulum campbelli je krásnym a navyše aj nenáročným obyvateľom terária, ktorého chov je možné odporučiť aj začiatočníkovi.





Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.10.2013 09:07 | 0 komentárov | 3222x


www.aquabooks.cz zoochov.cz