Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Zimbabwe, Harare, 10.1.1989, čistá

Vivaristika na známkach

Zimbabwe, dlhý tvar Zimbabwianska republika (1964 – 1979 a december 1979 – 1980 Rodézia, 1898/1901 – 1964 Južná Rodézia, jún – december 1979 Zimbabwe-Rodézia), je štát v Afrike.
Republika Zimbabwe sa rozprestiera na južnej pologuli, vo vnútrozemí južnej Afriky. Hraničí s Mozambikom, Botswanou, Juhoafrickou republikou a Zambiou. Počet obyvateľov Zimbabwe z roku 2005 je vyše 12,7 milióna. Hlavným mestom je Harare.
Zimbabwe má bohaté prírodné bohatstvo a je prakticky jednou z najbohatších krajín na nerastné suroviny v Afrike.
Menovou jednotkou je zimbabwiansky dolár (ZWD).

V posledne menovanom meste (krajina sa administratívne člení na 8 provincií a 2 mestá – Manicaland, Mashonaland Centra, Mashonaland East, Mashonaland West, Masvingo, Matebeleland North, Matebeleland South, Midlands, Bulawayo a Harare) vydala spoločnosť Posts and Telecommunications Corporation nádhernú kolekciu pod názvom Geckos of Zimbabwe v náklade od 1 00 000 po 300 000 (najvyšší počet pripadá na celkom prvú známku v kolekcii). Veľkosť jednotlivých známok je 42 x 28 mm. Okrem nich uzrela svetlo sveta aj obálka pod označením First Day off Issue s vyobrazením druhu gekóna Tiger Rock Gecko (Pachydactylus tigrinus), no nevedno, či ide o jedinú obálku, alebo aj tu kolekciu tvorí štvorica obálok (koľko je druhov gekónov v kolekcii) s razítkom zobrazujúcim gekóna. Každopádne v mojej kolekcii zatiaľ chýba (toto FDC pochádza zo zahraničného webu) a nepodarilo sa mi ani dodatočne zistiť, ako to s obálkami vlastne je.
Nech je to už akokoľvek, ide o nádhernú kolekciu známok, za ktorú sa žiadny tematický filatelista rozhodne nemusí červenať, že ju má vo svojej zbierke.
Jediným, a opätovne sa opakujúcim, mínusom sú veľmi drobné údaje, mená jednotlivých druhov jašterov na známkach.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

O'Shaughnessy's Banded Gecko (Pachydactylus capensis oshaughnessyi) – 15 c
Tiger Rock Gecko (Pachydactylus tigrinus) – 23 c
Tasman's Gecko (Hemidacylus tasmani) – 35 c
Bibron's Gecko (Pachydactylus bibronii) – 45c

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk











| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.10.2013 10:20 | 1 komentár | 2956x


www.aquabooks.cz zoochov.cz