Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Severovýchod Austrálie poodhalil ďalšie svoje tajomstvo. Nový druh gekóna

Skalné miesta v dažďovom pralese Austrálie obývajú aj tri rody gekónov. Phyllurus s 9 druhmi, Saltuarius so 6 druhmi a Orraya s jedným druhom.

Gekóny rodu Saltuarius boli predmetom záujmu herpetológov aj pre svoju veľkosť. Doteraz známych šesť druhov obýva skalné steny dažďového pralesa pozdĺž severného Nového Južného Walesu a siaha až do severovýchodného Queenslandu. Práve tu sa vedcom podarilo objaviť nový druh tohto zaujímavého rodu jaštera Saltuarius eximius sp. nov., ktorého lokalita výskytu je Melville Range, polostrov Cape York Peninsula, Queensland na severovýchode Austrálie.
Tento druh je natoľko odlišný od iných príslušníkov tohto rodu a to nielen svojou morfológiou, ale aj stavbou tela. Má veľmi dlhé štíhle telo s relatívne dlhými končatinami, užší krk. Má tiež veľmi výraznú hlavu, ktorá je relatívne menšia než u iných druhov rodu Saltuarius. Výnimočnosť u tohto druhu pozostáva aj z jeho veľkých očí, ktoré sú sivé a nie až natoľko vzorované. Chvost je veľký, ale s relatívne krátkym zakončením. Saltuarius eximius sp. nov. sa vyskytuje na veľmi izolovaných miestach, skalách, balvanoch v horskom dažďovom pralese v pohorí Cape Melville. Aj to ho predurčuje stať sa endemitom tohto biotopu.

Conrad J. Hoskin & Patrick Couper. 2013. A Spectacular new Leaf-tailed Gecko (Carphodactylidae: Saltuarius) from the Melville Range, north-east Australia. Zootaxa. 3717(4): 543–558

Preklad: (šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.10.2013 19:12 | 0 komentárov | 2446x


www.aquabooks.cz zoochov.cz