Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Apalone ferox (Schneider, 1783)

ATLAS

Čeľaď: Trionychidae
Výskyt: Florida, Karolína, Georgia, Alabama
Veľkosť: 40-60 (70) cm
Teplota vody: 22 - 28 °C

Opis: Je najväčším zo štyroch druhov kožnatiek žijúcich v Severnej Amerike. Väčšinou má tmavohnedo sfarbený kožovitý oválny pancier s tuberkulami, ktorý je na spodnej strane svetlejší. Hlava, krk a končatiny bývajú ružovkasté. U niektorých jedincov je hlava na vrchu tmavohnedá s úzkym svetlým pásikom cez oči. Mláďatá majú často olivovozelený pancier s tmavými škvrnami, okraj karapaxu je u nich lemovaný žlto alebo oranžovo.



Spôsob života: Obýva jazerá, potoky, rieky, kde sa zahrabáva do mäkkého dna.

Chov: Apalone ferox sa ako jediný druh kožnatiek rada slní a na to sa musí pamätať i pri zariaďovaní akvaterária, ktoré musí byť pomerne veľké, vzhľadom k rozmerom dospelcov. Tento druh veľmi dobre pláva, vo vode trávi väčšinu času. Na dno ubikácie je vhodný piesok, doporučuje sa pridať do vody soľ.





Mimo doby párenia sú dospelé jedince voči sebe neznášanlivé, ale mladé jedince je možné chovať po krátku dobu aj spolu. Nutnosť je im ale zabezpečiť dostatok úkrytov.
Samica po spárení kladie niekoľko znášok asi po 20 vajíčkach do piesku. Inkubácia trvá 60 - 70 dní.



Potrava: V zásade je Apalone ferox všežravec, no viac preferuje živočíšnu zložku jedálnička v podobe rakov, ulitníkov, malých rybiek a obojživelníkov, v menšej miere vodné rastliny.





Pozor pri manipulácii s ňou, je schopná uhryznúť a spôsobiť bolestivé zranenia. Do ponuky akvaristík sa najčastejšie dostávajú pestro sfarbené mláďatá, s ktorými manipulácia len málokedy končí uhryznutím. Veľmi rýchlo však rastú, sú značne žravé a v dospelosti agresívne voči sebe aj chovateľovi. Každopádne je to druh vhodnejší pre skúsenejšieho chovateľa.



Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.10.2013 20:49 | 0 komentárov | 2590x


www.aquabooks.cz zoochov.cz